• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati u BiH obilježili dan Vukovara

Vukovarski dan sjećanja i ujedno dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne obilježen je i u dvadesetak gradova u BiH.

 Hrvati u BiH obilježili dan Vukovara  Izvor: MONDO

Tim povodom u Zapadnohercegovačkoj županiji danas je i neradni dan.

Svoj praznik, Hrvati u BiH su obilježili postavljanjem svijeća u obliku krsta ili riječi `Vukovar` u Neumu, Mostaru, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Livnu, Kiseljaku, Žepču, Orašju i brojnim drugim gradovima, piše agencija Hina.

Veliki broj bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća odbrane (HVO) iz BiH organizovano je otišao u Vukovar na tamošnju komemoraciju. U Grudama je svečanom sednicom lokalnih vlasti obilježeno utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne koja je nastala 18. novembra 1991. godine.

Udruženja hrvatskih veterana u BiH tim povodom su saopštila da je Dejtonskim sporazumom zaustavljen rat, Herceg-Bosna ugrađena u nove strukture dvoentitetske države, što se, kako su istakli, pokazalo nepravednim za Hrvate zbog čega insistiraju na uspostavljanju hrvatske republike unutar BiH.

"Vrijeme koje je pred nama zahtijevaće novo i drugačije uređenje Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, gdje će političko i pregovaračko polazište za hrvatski narod opet biti teritorija koju je politički i vojno organizovala i odbranila Hrvatska zajednica Herceg-Bosna", navodi se u saopštenju dobrovoljaca i veterana , kao i organizatora otpora HVO.

Dan sjećanja, odnosno pada Vukovara u proteklom ratu, praktično je obilježen šetnjom kolone koju je organizovao tzv. štab za odbranu Vukovara.

Hrvatski državni vrh odustao je od šetnje jer ih je u dva maha kolona veterana blokirala na putu do Memorijalnog groblja postavljanjem lampiona.

U zvaničnoj, neostvarenoj koloni bili su hrvatski predsjednik Ivo Joispović, predsjednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović sa svim ministrima u Vladi Hrvatske. Oni su izrazili žaljenje što je ovogodišnja kolona sjećanja politizovana.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE