• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Semberija: Aflatoksin u mlijeku i kukuruzu

Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" provjeravao nivo aflatoksina u sirovom mlijeku i hrani za životinje na semberskim farmama

 Semberija: Aflatoksin u mlijeku i kukuruzu Izvor: MONDO

Rezulati analize Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" u Banjaluci pokazali su da na jednoj od osam farmi u Semberiji, sa kojih su uzimani uzorci, ima aflatoksina u sirovom mlijeku i hrani za životinje.

"Na još jednoj farmi utvrđena je visoka koncentracija aflatoksina u kukuruzu", saopšteno je iz Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Uzorkovanje hrane za životinje i sirovog mlijeka obavio je stručni tim Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, pri ovom ministarstvu, povodom medijskih navoda o povećanom sadržaju aflatoksina u mlijeku na području Semberije, kod otkupljivača Zemljoradničke zadruge "Agrosemberija".

Rezultati analiza pokazuju da je aflatoksina sve manje u uzorcima hrane za životinje i sirovom mlijeku.

"U određenom broju uzoraka novog kukuruza i silaže nije utvrđeno prisustvo aflatoksina, pa bi sa isključivanjem starog kukuruza iz upotrebe prestao i ovaj problem", navode u Ministarstvu.

Od juna, kada je potrošena značajna količina starog kukuruza i kada se polako prelazilo na sezonsku hranu, došlo je do smanjenja broja kontaminiranih uzoraka.

Broj kontaminiranih uzoraka se smanjuje od februara od kada stručni tim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske vrši nadzor, analizira i procjenjuje rizik pojave aflatoksina.

"U februaru je pozitivno bilo 248 uzoraka, a u oktobru samo dva", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

U posljednjih pet mjeseci zabilježeno je samo 13 pozitivnih uzoraka ili 1,6 odsto od broja analiziranih.

"Značajnom smanjenju broja pozitivnih uzoraka doprinijeli su i sastanci koje je organizovalo resorno ministarstvo, a na kojima je učestvovao veliki broj poljoprivrednih proizvođača, veterinara, agronoma i drugih", navodi se u saopštenju i dodaje da će takva praksa biti nastavljena i u narednom periodu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE