• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prikazan snimak srpskih zarobljenika s Igmana

Svjedok Tužilaštva BiH Edin Subašić na suđenju za zločin na Igmanu ispričao da je 1993. snimio prilog o srpskim zarobljenicima na ovoj planini.

 Prikazan snimak srpskih zarobljenika s Igmana Izvor: MONDO

Subašić je tokom rata, kao reporter Televizije BiH, obilazio ratišta takozvane Armije BiH i snimao priloge koji su emitovani u emisiji "Rat-art".

Subašić je rekao da je u martu 1993. odlučio da sa snimateljem ode na planinu Igman, gdje se nalazila komanda Operativne grupe takozvane Armije BiH, ali da nije znao da se tamo nalaze srpski zarobljenici.

"Imali smo problema sa kamerom i stražari su mi rekli da odem do Zulfikara Ališpage, komandanta jedinice ‘Zulfikar’ i posudim od njega kameru, što sam i uradio", ispričao je svjedok.

Kada su izašli iz komande, Subašić je, kako je naveo, primijetio desetak ljudi u "različitim vojnim i civilnim uniformama", koji su cijepali drva, objavio je Birn.

"Pitao sam stražare ko su oni, i rekli su mi da su to zarobljenici srpske vojske. Odlučio sam da napravim priču, jer je tada bio aktuelan snimak iz logora Keraterm, koji je prikazivan na televizijama, i htio sam da kompariram te dvije priče", pojasnio je svjedok.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Nedžad Hodžić i Dževad Salčin su, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" Štaba Vrhovne komande takozvane Armije BiH, mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima na Igmanu.

Subašić je rekao da je pet do šest zarobljenika pristalo da mu da izjavu. U sudnici je pušten snimak na kojem zarobljenici govore da su uslovi korektni, dok su stražari rekli kako su dobili naređenje od Zulfikara da čuvaju zarobljenike, te da ih ne smiju tući ni maltretirati.

Jedan od zarobljenika na snimku navodi kako je "sve u redu, samo što je Dragan Vuković zvani Vojvoda ranije nadrljao".

Jedna od tačaka optužnice tereti Hodžića da je Draganu Vukoviću zvanom Vojvoda odsjekao dio uha. Suđenje će biti nastavljeno 12. decembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE