• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sekretarijat odbio da plati put Aleksi Buhi

Sekretarijat Haškog tribunala odbio zahtjev da Karadžiću obezbijedi sastanak s bivšim ministrom spoljnih poslova RS Aleksom Buhom u Hagu.

 Sekretarijat odbio da plati put Aleksi Buhi Izvor: MONDO

Sekretarijat Haškog tribunala odbacio je tvrdnje bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da je povrijedio njegovo pravo na pravičnu odbranu odbijanjem zahtjeva da mu obezbijedi sastanak s bivšim ministrom spoljnih poslova RS Aleksom Buhom u Hagu, saopštio je Haški tribunal.

Sekretarijat je predložio sudskom vijeću Tribunala da odbije Karadžićev zahtjev kao nesnovan, podsetivši da u ovoj fazi postupka Sekretarijat nije dužan da optuženima obezbedjuje sastanke s potencijalnim svedocima, a naročito da plaća njihove putne troškove.

Prema obrazloženju Sekretarijata, a u skladu s pravilima Tribunala, u pretretresnoj fazi postupka, komunikaciju sa potencijalnim svedocima obavljaju advokati.

U Karadžićevom slučaju, pošto se brani sam, to bi trebalo da čine dva advokata koja su u njegovom stručnom timu, a koje plaća Tribunal, naveo je Sekretarijat.

Karadžić je sredinom decembra zatražio od Sekretarijata da kontaktira Buhu, da mu plati putne troškove od Beograda do Haga, kao i da im uredi sastanak u pritvorskoj jedinici Haskog tribunala, u kojoj nekadašnji lider bosanskih Srba boravi od 30. jula ove godine.

On je sastanak sa Buhom zatražio pošto namjerava da ga u toku sudjenja pozove za svjedoka na okolnosti koje se tiču njegovog(Karadžićevog) sporazuma s nekadasnjim visokim zvaničnikom SAD Ričardom Holbrukom.

Karadžić tvrdi da mu je Holbruk obećao da neće biti uhapšen i izručen Haškom tribunalu ukoliko se povuče iz politike i javnog života.

On je uhapšen 21. jula u Beogradu, poslije 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Trubunalu u Hagu, čije ga tužilaštvo tereti za genocid i druge ratne zločine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE