• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH šalje vojnike u Avganistan

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u Avganistan.

 BiH šalje vojnike u Avganistan Izvor: MONDO

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da će deset oficira Oružanih snaga BiH izvršavati misiju operativnih, administrativnih i drugih štapskih zadataka i poslova koje zahtijeva formacijsko mjesto na dužnosti članova štabova u sastavu kontingenta Oružanih snaga Njemačke i kontingenta Oružanih snaga Danske.

Predsjedništvo BiH konstatovalo je na sjednici u Sarajevu da je upućivanje Oružanih snaga BiH u misiju ISAF još jedan korak na putu evroatlantskih integracija i obavezuje sve organe u BiH, prvenstveno Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane, kao i Savjet ministara BiH, da se maksimalno angažuju na ispunjavanju svih uslova koji stoje pred BiH za punopravno članstvo u NATO-u.

Predsjedništvo BiH upoznato je sa informacijom Ministarstva odbrane BiH o realizaciji projekta za uspostavljanja videolinka između Operativnog centra za komandu i kontrolu u Oružanim snagama BiH i zgrade Predsjedništva BiH.

Na sjednici je donesena Odluka o postavljenju profesionalnih vojnih lica na formacijska mjesta u Oružanim snagama BiH za koja je predviđen čin generala.

Predsjedništvo BiH podržalo je inicijativu Ministarstva inostranih poslova BiH za održavanje Konferencije "Atlantik polisi advajzori grup" (APAG) EAPC u BiH u junu 2009. godine i ovlastilo ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja da uputi pismo namjere NATO-u, kojim se izražava spremnost BiH da organizuje ovu konferenciju.

Članovi Predsjedništva BiH primili su k znanju Izvještaj sa Konferencije u Oslu 3. decembra prošle godine na kojoj je potpisana Konvencija o zabrani kasetne municije.

Na sjednici je usvojen Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za period 1. januara do 30. septembra 2008. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvatanju Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u pogledu Jadranskog prekograničnog programa saradnje u okviru IPA instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Donesena je i Odluka o prihvatanju kreditnog sporazuma između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i Španije, koju predstavlja Kancelarija Kreditnog instituta, za finansiranje sistema otpadnih voda u opštinama Fojnica, Prnjavor, Široki Brijeg i vodosnabdijevanja u opštini Ljubuški.

Za potpisnika ovog sporazuma Predsjedništvo BiH je ovlastilo ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića.

Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o prihvatanju Dokumenta međunarodne agencije za atomsku energiju - Pravila ponašanja o sigurnosti i bezbjednosti radioaktivnih izvora, te odluku o pristupanju BiH Konvenciji o nuklearnoj bezbjednosti i Odluku o pristupanju BiH amandmanima na Konvenciju o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala.

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o odobravanju privremene primjene Memoranduma o razumijevanju između BiH i Evropske zajednice o pridruživanju BiH Sedmom okvirnom programu Evropske zajednice za istraživanje, tehnološki razvoj i ogledne aktivnosti sa aneksima.

Usvojen je Zaključak da se uputi zvaničan poziv za uzvratnu posjetu BiH kralju Jordana Abdulahu Drugom i kraljici Raniji i prihvaćen termin posjete predsjednika Makedonije Branka Crvenkovskog BiH od 2. do 6. marta ove godine.

Na sjednici Predsjedništva BiH doneseno je i više odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora za zaključivanje više međunarodnih ugovora i sporazuma.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE