• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vandali zapalili zastavu na tuzlanskom hramu

Nepoznati počinioci zapalili su uoči Badnjeg dana crkvenu zastavu na Sabornom hramu u Tuzli, rekao je Srni sveštenik ovog hrama Niko Tošić.

 Vandali zapalili zastavu na tuzlanskom hramu Izvor: MONDO

On je naveo da su nepoznata lica uz pomoć skele, koja je postavljena radi renoviranja fasade na hramu, došla do crkvene zastave i zapalila je.

"Sreća je da plamen nije zahvatio zaštitno platno oko skele, čime bi bila napravljena nepredvidiva šteta na ovoj svetinji", rekao je Tošić.

On je naglasio da je ružan osjećaj da u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, kada bi svi trebalo da se radujemo, gori crkvena zastava.

"To je udarac na integritet pravoslavne crkve i samih vjernika, kojima je ovim činom poručeno da mogu da žive i proslavljaju svoje praznike samo u strahu na tuzlanskom području", istakao je Tošić.

Potpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Tuzle Milan Dragutinović najoštrije je osudio paljenje crkvene zastave na Sabornom hramu Uspenja presvete Bogorodice i rekao da je to posljednje što se smjelo desiti Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnom narodu na tuzlanskom području uočo Badnjeg dana i najradosnijeg pravoslavnog praznika Božića.

Naglasivši da je paljenje crkvene zastave udarac za sav srpski narod, Dragutinović je rekao da je to i nepoštivanje prava srpskog naroda na dostojanstveno proslavljanje svojih najvećih praznika.

"To je udarac i za vlasti opštine Tuzla i Tuzlanskog kantona. koje na izvjestan način tolerišu skrnavljenje srpskih svetinja", rekao je Dragutinović i zatražio od nadležnih struktura da hitno reaguju, pronađu počinioce i primjerno ih kazne.

On je dodao da će to "ostaviti traga na svijest vjernika, ali da neće umanjiti radost organizovanog večerašnjeg paljenja badnjaka u dvorištu Sabornog hrama Uspenja presvete Bogorodice".

Podsjetivši da je bilo više incidenata na Sabornom hramu Uspenja prevete Bogorodice i pravoslavnom groblju Trnovac, Dragutinović, koji je i predsjednik Opštinskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Tuzli, podsjetio je da su nedavno nepoznata lica dva puta skidala table sa natpisima ove stranke.

Portparol Kantonalnog tužilaštva iz Tuzle Jasna Subotić rekla je da policija obavlja uviđaj i prikuplja sve dokaze i informacije koje bi mogle da ukažu ko bi mogao biti počinilac vandalskog čina paljenja crkvene zastava na Sabornom hramu Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli.

Ona je rekla da se intenzivno radi na otkrivanju počinilaca.

Muftija tuzlanski Husein Kavazović osudio je u ime Islamske zajednice spaljivanja zastave na pravoslavnoj crkvi u Tuzli i zatražio od nadležnih organa da se vinovnici ovog čina što hitnije pronađu i primjereno kazne.

"Takođe, očekujemo od građana Tuzle i lokalne vlasti da daju sve od sebe kako bi se zaštitilo pravo na ispovijedanje vjere i kako bi se vjerske svetinje poštovale", navodi se u saopštenju za javnost iz Kancelarije muftije tuzlanskog.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE