• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH još uvijek bez gasa

Direktor "BH gasa" Almir Bećarević kaže da ima potvrdu iz "Gasproma" da je u Ukrajini u toku raspoređivanje posmatrača na gasovodima.

 BiH još uvijek bez gasa Izvor: MONDO

Direktor "BH gasa" Almir Bećarević izjavio je danas Srni da ima potvrdu iz "Gasproma" da je u Ukrajini u toku raspoređivanje evropskih, ruskih i ukrajinskih posmatrača na gasovodima preko kojih se gas isporučuje zemljama zapadnog Balkana i EU.

"Imamo potvrdu da je u toku raspoređivanje posmatrača, ali ne i infomaciju da su otvoreni ventili i da je prirodni gas potekao prema zemljama zapadnog Balkana i EU", rekao je Bećarević.

On je istako da će od momenta otvaranja ventila brzina dotoka prirodnog gasa za BiH zavisti od sistema Ukrajine, Mađarske, Srbije.

Prema njegovim riječima, u pregovorima se nastoji obezbijediti da BiH dobije dio gasa koji joj pripada, a ne da ga zadrže zemlje kroz koje prolazi gasovod.

Bećarević je naglasio da će ekipe "Sarajevogasa" izlaziti na teren kako bi što prije bilo normalizovano snabdijevanje krajnjih korisnika ovog energenta.

"Najveći problem nakon zatvaranja ventila biće unutar gradova, jer `Sarajevogas` mora da postepeno otvora ranije zatvorene ventile", rekao je Bećarević.

Direktor "Sarajevogasa" u Istočnom Sarajevu Slavo Krajišnik takođe je ponovio da brzina isporuke gasa zavisi od sistema zemalja preko kojih se gas transportuje do BiH.

"Onog momenta kada gas stigne do nas potrebno je nekoliko sati da se čitav sistem ponovo normalizuje i uspostavi", rekao je Krajišnik.

Predsjednik ruskog energetskog giganta "Gasprom" Aleksej Miler izjavio je danas da bi Rusija danas mogla da nastavi sa isporukama gasa Evropi ukoliko bi bio potpisan dogovor kojima će međunarodnim posmatračima biti omogućeno da nadgledaju protok iz Ukrajine.

BiH je od 6. janura potpuno obustavljena isporuka prirodnog gasa, a nestankom ovog energenta ugroženo je 17 evropskih zemalja i Turska.

Sarajevo: Za nabavku ogrevnog drveta 330.000 KM

Radi nabavke ogrevnog drveta, kantonalna Vlada je u nastavku vanredne sjednice odobrila avansna sredstva od 330.000 KM, saopšteno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo.

Ukoliko obustava dotoka gasa i dalje bude trajala, štabovi civilne zaštite prema već pripremljenoj proceduri, na tačno određenim lokacijama u mjesnim zajednicama opština Kantona, domaćinstvima koji već imaju ostvareno pravo na subvenciju grijanja na gas preko "Toplana" bez mogućnosti korištenja alternativnog goriva, dodijeliti po 0,5 metara kubnih radi ublažavanja posljedica nastalih obustavom dotoka gasa u BiH i Sarajevo.

Odobreno je dodatnih 100.000 KM Kantonalnoj upravi civilne zaštite za plaćanje usluge raspodjele čvrstog goriva čime se provode preventivne mjere zaštite i spašavanja.

Sve preventivne mjere će se provoditi u naredna tri dana, a njihova realizacija će početi u ponedjeljak 12. januara 2009. godine, ukoliko u tom periodu ne dođe do ponovne isporuke gasa BiH.

Porasla potrošnja stuje

U proteklih nekoliko dana, otkada je zaustavljen dotok prirodnog gasa iz Rusije, potrošnja električne energije na području Kantona Sarajeva porasla je za 37,6 odsto, rekao je za Sarajevo-x.com Fahro Memić, portparol Elektrodistribucije BiH.

"U ponedjeljak kada je bilo plina, građani su potrošili 220 megavata, a u četvrtak poslijepodne potrošeno je 304 megavata, što je povećanje za 36,7 posto“, izjavio je Memić.

U Federaciji BiH manji je raspon u potrošnji električne energije, uzimajući u obzir da je Sarajevo najveći potrošač plina, čiji građani su nakon nestašice bili primorani preći na alternativne energente. Osim Kantona Sarajeva, nestankom plinom najviše su pogođeni građani Zenice i Visokog.

U Federaciji BiH potrošnja struje je porasla sa 800 megavata, izmjerenih u ponedjeljak, na 863 megavata u četvrtak.

Prelaskom na struju, česti su kvarovi na elektrodistributivnoj mreži, a mobilne ekipe su na terenu.

"U noći sa četvrtak na petak imali smo 86 prijavljenih kvarova, a od jutros šest. U srijedu smo imali prijavljenih 169 kvarova, koji su odmah uklonjeni“, istakao je portparol Elektrodistribucije.

"Molimo građane da se pridržavaju naših uputstava te da racionalno troše struju, odnosno da istovremeno ne uključuju više aparata, koje crpe puno električne energije“, upozorio je Memić.

Vanredno stanje u ponedjeljak?


Članovi Predsjedništva BiH i nadležni za prevazilaženje krize nastale zbog prekida isporuke gasa dogovorili su da na područjima koja su pogođena obustavom isporuke gasa u BiH neće biti proglašavanja vanrednog stanja do narednog ponedjeljka, ako se ne postigne dogovor između Rusije i Ukrajine u vezi sa gasnim sporom.

"Ukoliko dođe do proglašenja vanrednog stanja doći će do preraspodjele sredstava u javnim ustanovama i firmama koje će biti iskorištene za nabavku alternativnog goriva", rekao je premijer Federacije BiH Nedžad Branković.

Više od 100.000 domaćinstava ostalo bez grijanja, nakon što je u utorak poslijepodne BiH ostala bez ruskog prirodnog plina.

Sarajevo, Zvornik, Istočno Sarajevo, Zenica i Visoko u velikom su problemu zbog nestanka gasa, a škole, vrtići, ambulante i veći broj preduzeća potpuno su obustavili ili maksimalno reducirali rad.

U većini tržnih centara u Sarajevu, gradu u kojem je u srijedu ujutro temperatura vazduha bila 12 stepeni Celzijusevih ispod nule, osvanule su prazne police s grijalicama, radijatorima i kaloriferima.

Bez grijanja u Zenici je više od 20.000 domaćinstava, te sve škole i vrtići, a u Istočnom Sarajevu manji broj stanova, ali i ambulante i tržni centri.

RS: Prve mjere za posljedice gasne krize

Ministarstvo industrije, energetike i razvoja Reepublike Srpske (RS) preduzelo je prve mjere za ublažavanje posljedica izazvanih obustavom isporuke gasa.

"U Rafineriji nafte u Brodu na raspolaganju nalazi 20.000 tona mazuta koji se može odmah isporučiti u krizne opštine. Dodatne količine Rafinerija nafte može obezbijediti kroz dnevnu proizvodnju od oko 780 tona mazuta, a prioriteti u snabdijevanju mazutom će svakako biti bolnice, vrtići i toplane",  izjavila je Srni portparol Ministarstva Aleksandra Vukašinović.

Ona je dodala da proizvodnja električne energije teče po planu i da je prati očekivana potrošnja za ovaj period.

Prema njenim riječima, RS u ovom trenutku, zahvaljujući izuzetnom naporu svih zaposlenih u energetskom sistemu, obezbjeđuje siguran i efikasan sistem koji podnosi uslove pojačane potrošnje uzrokovane korišćenjem električne energije kao alternativnog izvora za jedan dio potrošača.

Ona je dodala da je situacija u Istočnom Sarajevu djelimično normalizovana, jer su najveći potrošači već prešli na alternativne izvore, prije svega na mazut i električnu energiju, a među njima je i Bolnica Kasindo, gdje se ubrzano radi na osposobljavanju sistema za grijanje na mazut.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo, "Energoinvest" AD i "Famos" AD, kao i jedan dio većih komercijalnih potrošača gasa u Istočnom Sarajevu imaju takođe mogućnost korišćenja tečnog goriva kao alternativnog energenta, dok su problemi opštine Zvornik složeniji, jer će za osposobljavanje sistema za grijanje na tečno gorivo trebati nekoliko dana i određena sredstva.

"Međutim, Bolnica u Zvorniku ima sistem grijanja koji koristi mazut kao energent, dok je za Dom zdravlja i vrtić obezbijeđeno grijanje pomoću električne energije. Fabrika glinice Birač je od prošle godine počela da koristi tečna goriva, dok je gas potreban za finalni dio proizvodnje“, navodi Vukašinovićeva.

Ona je dodala da bi, imajući u vidu tehnološki proces u proizvodnje glinice i kapaciteta za skladištenje, fabrika mogla da proizvodi poluproizvode u narednih 10 do 15 dana.

Vukašinovićeva je uputila apel svim građanima u RS da racionalnije koriste električnu energiju kako ne bi došlo do poremećaja u snabdijevanju, s obzirom na uslove pojačane potrošnje uslovljene povećanjem broja potrošača.

FBiH: Preduzeta sva interventa rješenja

Na drugom sastanku na operativnom nivou institucija Federacije (FBiH) Sarajevkog i Zeničko - dobojskog kantona u četvrtak naveče ocijenjeno je da su svi odgovorni u FBiH preduzeli sva moguća interventna rješenja na prevladavnju situacije nastale zbog prekida isporuke prirodnog gasa.

Ocijenjeno je da je u ovom trenutku najvažnije sagledati stanje i potrebe na terenu, kao i resurse koje svi nivoi vlasti imaju na raspolaganju, a razmatrana je i odluka o proglašenju vanrednog stanja o kojoj je razgovarano u Predsjedništvu BiH.

Jedan od zaključaka sastanka održanog u Sarajevu jeste da se Federalna uprava civilne zaštite zaduži da njihovi eksperti već u petak izađu na teren i sa nadležnim opštinskim i kantonalnim organima počnu pripremati svu potrebnu dokumentaciju i odluke u slučaju proglašenja vanrednog stanja, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Sastanku su prisustvovali premijer FBiH Nedžad Branković, resorni ministar Vahid Hećo, premijeri Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona Besim Mehmedić i Miralem Galijašević, načelnik opštine Zenica i direktori javnih preduzeća iz oblasti gasnog sektora i elektroprivrede.

Sljedeći sastanak na kome će biti analiziran razvoj situacije biće održan u subotu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE