• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"ERS nije odgovorna za ČEZ projekat"

Vlada poručuje da će to dokazati i pred Medjunarodnim arbitražnim sudom u Beču, ako češka kompanija pokrene spor.

 "ERS nije odgovorna za ČEZ projekat" Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske (RS) odbacila je optužbe češkog energetskog giganta (ČEZ) da je Elektroprivreda RS (ERS) odgovorna za propast zajedničkog projekta za TE Gacko.

Vlada poručuje da će to dokazati i pred Medjunarodnim arbitražnim sudom u Beču, ako češka kompanija pokrene spor.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac izjavio je da osnovni razlog zbog kojeg je ČEZ najavio povlačenje iz zajedničkog preduzeća "Nove elektrane RS" (NERS) tužba malih akcionara Rudnika i Termoelektrane (RiTE) "Gacko" i problemi u vezi sa studijom izvodljivosti izgradnje nove termoelektrane, a ne to što je ERS prekršila ugovorne rokove.

Puhalac je kazao da će Vlada RS za mjesec dana odgovoriti na ponudu ČEZ-a da otkupi njihov udio u NERS-u, ne isključujući mogućnost da se u medjuvremenu nadje kompromisno rješenje.

NERS je zajedničko preduzeće ČEZ-a i ERS registrovano u decembru 2006. godine, u kojem češka kompanija posjeduje većinski paket od 51 odsto, a ERS i RiTE Gacko preostalih 49 odsto.

NERS je trebalo da izgradi najveću termoelektranu na Balkanu, vrijednu 1,4 milijarde evra.

ČEZ je 28. januara najavio da prodaje udio u projektu RiTE "Gacko" i da se povlači iz zajedničkog preduzeća NERS, optužujući ERS da i pored probijanja roka od deset mjeseci nije ispunila uslove iz sporazuma.

Menadžer projekta "Gacko" Bohdan Urban naveo je da je ERS prekršila niz obaveza, precizirajući da nije dovršila Studiju izvodljivosti, te da nije ispunila kriterije za unos imovine i postojanje koncesije za novi kop u RiTE "Gacko".

Generalni direktor ERS Branislava Milekić odgovorila je da ta kompanija nije izvršila unos imovine u NERS zbog tužbe malih akcionara, kojom se praktično traži poništavanje odluke Skupštine akcionara RiTE Gacko o zajedničkom projektu sa češkom kompanijom.

Projekat sa ČEZ-om blokiran je pošto je nekoliko investicionih fondova u 2007. godini tužilo ERS zbog formiranja zajedničkog preduzeća sa ČEZ-om, tvrdeći da se ugovorom sa češkom kompanijom krše zakoni na štetu malih akcionara.

Mali akcionari smatraju da je umjesto osnivanja NERS-a, kao društva sa ograničenom odgovornošću, trebalo ići na dokapitalizaciju RiTE Gacko, tvrdeći da bi na taj način bili zaštićeni njihovi i interesi.

Investicioni fondovi, koji zastupaju interese malih akcionara, nisu pristali na vansudsku nagodbu i traže poništenje sporazuma ERS i ČEZ-a.

Sudski spor o tome još nije okončan.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE