• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak: Neke odredbe Ustava krše ljudska prava

Ustav BiH mora uskladiti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima, i da treba usvojiti zakone o sprječavanju diskriminacije.

 Lajčak: Neke odredbe Ustava krše ljudska prava Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da nekoliko odredbi Ustava BiH krše ljudska i manjinska prava i da se moraju menjati kako bi ta zemlja mogla da stupi u članstvo EU.

U razgovoru sa predsjednikom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Luisom Mariom de Puigom u Sarajevu, Visoki predstavnik je naglasio da Savjet Evrope može suštinski da doprinese tom procesu, posebno kroz rad Venecijanske komisije.

Kako je saopšteno iz OHR, istakao je da se Ustav BiH mora uskladiti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim protokolima, kao i da BiH treba da usvoji zakone o sprječavanju diskriminacije.

De Puig boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, gde je razgovarao i sa članovima državnog parlamenta.

Puig je ocijenio da je promjena Ustava BiH izuzetno važna za bolje funkcionisanje države, ali i za njen napredak na putu ka EU.

Izrazio je nadu da političari u BiH mogu postići dogovor o budućem ustavu BiH, dodajući da je za to potrebno postojanje političke volje.

Evropski sud za ljudska prava uskoro bi trebao da se izjasni o uskladjenosti Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, najavila je predstavnica Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić.

Pojedine odredbe Ustava BiH dozvoljavaju diskriminaciju zbog etničke pripadnosti, kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva BiH i Dom naroda Parlamenta BiH.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE