• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Opozicija dobija ozbiljnu partiju

Predsjednik PDP smatra da raskidom koalicije SNSD - PDP opozicija u Srpskoj dobija ozbiljnu partiju, konstatuje da "šestorka" više ne postoji

 Ivanić: Opozicija dobija ozbiljnu partiju Izvor: MONDO

Predsjednik PDP Mladen Ivanić izjavio je danas da se najozbiljnija politička implikacija raskida koalicije SNSD - PDP odnosi na činjenicu da sada opozicija u Srpskoj dobija ozbiljnu partiju - PDP, koji će u narednom periodu slijediti principe konstruktivnog opozicionog djelovanja.

"To što idemo u opoziciju ne znači da ćemo u svemu, svakoga i na svakoj strani kritikovati. Ponašaćemo se isto kao kad smo bili u poziciji i jasno iznosili svoje stavove", rekao je Ivanić Srni.

To znači, pojasnio je lider PDP-a, da će ono što je dobro za RS imati podršku ove stranke, a ono što ne bude - neće.

Ivanić je potvrdio da očekuje da će, u skladu sa najavama izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića, iz vodeće političke stranke u RS biti određenih poteza koji se mogu nazvati revanšizmom.

''Revanšizma će vjerovatno biti, ali nas to previše ne opterećuje'' - istakao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, direktne posljedice od raspada koalicije sa SNSD-om, kada je kadar PDP-a u pitanju, imaće prvo on, zatim zamjenici ministara u Savjetu ministara BiH Veselin Poljašević i Igor Crnadak, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Boško Tomić.

''Svi naši ostali ljudi izabrani su konkursima i apsolutno nema nijednog razloga, a ni potrebe da oni podnose ostavke. O svemu ćemo ovih dana odlučiti na organima partije, nakon čega će javnost biti u cjelini informisana'' - rekao je Ivanić.

On je dodao da PDP više nije u većini i da je to "završen posao", odnosno pitanje tehnike i poštivanja procedure.

''Mi više nismo u većini odlukom SNSD-a da prekine bilo kakve razgovore sa nama u povodu naših političkih zahtjeva, zbog čega PDP nema namjeru da više bude dio te većine. Nama je jasna poruka da SNSD može sam. Mi smo to znali, oni su odlučili da idu dalje sami i to je njihovo pravo'' - naveo je predsjednik PDP-a.

Ivanić je, istovremeno, konstatovao da ''šestorka'' više ne postoji.

''Bilo kakvo učešće PDP-a u tzv. 'šestorki' nije realno, jer smo shvatili da sa SNSD-om ne funkcionišemo ni na nivou BiH'' - podvukao je on.

Prema njegovim riječima, realnost političkog života u RS jeste da je SNSD mogao bez PDP-a.

''Oni su se tako i ponašali do sada u našim političkim odnosima. Poslije lokalnih izbora rekao sam da ne želim takvu situaciju - ili ćemo biti partneri u većini ili da se raziđemo, i oni su odlučili da se raziđemo. Mi poštujemo takvu vrstu odluke'' - rekao je Ivanić i podvukao:

''Sada, u principu, SNSD ostaje, ne mogu reći, sam jer tu su Demokratski narodni savez i Socijalistička partija ali, ipak, ova stranka ostaje sama da nosi odgovornost kuda ide Srpska, ali ta odgovornost objektivno leži na SNSD-u i za ekonomsku i za političku situaciju, kao i političke prilike i poziciju RS unutar BiH'' - ocijenio je Ivanić.

Komentarišući poziv predsjednika SDS-a Mladena Bosića na zajednički sastanak opozicionih stranaka u RS, nevladinog sektora i nezavisnih intelektualaca, Ivanić je rekao da smatra da se ''daje preveliki značaj potencijalnog dogovora oko Ustava BiH i četiri teritorijalne jedinice''.

''Mislim da, srećom, nema ništa od donošenja novog Ustava, jer za to nema potrebne parlamentarne većine. Ipak, treba sačekati šta će 'trojka' uraditi u Mostaru'' - rekao je Ivanić.

On smatra da, u vezi sa prudskim procesom, postoji isuviše kontroverzi u javnosti jer lideri SDA, SNSD i HDZ BiH Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović ''jedan drugom nabacuju negativne loptice''.

''Ja sam protiv dogovora u kojem je BiH trebalo konstituisati u četiri teritorijalne jedinice i lično ne vidim šta RS tu dobija'' - naglasio je Ivanić.

On je izrazio svoje neslaganje sa potezima ''trojke'' u vezi sa formiranjem četiri teritorijalne jedinice na srednjem nivou vlasti u BiH, ističući da ''novo crtanje granica nije realno i da jednostavno RS od toga nema koristi''.

''Ako treba doći do neke drugačije teritorijalne organizacije u BiH, smatram da to onda prvo treba da dogovore partije iz Federacije BiH /FBiH/, a da potom RS donese svoj stav i da vidi da li bi njihov dogovor bio na štetu RS. Dok god dogovora unutar FBiH nema, RS nema nijedan razlog da uđe u teritorijalnu prekompoziciju'' - zaključio je Ivanić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE