• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČEZ odlazi zbog ekonomske krize?

Puhalac smatra da je ČEZ najavio povlačenje iz projekta RiTE "Gacko" zbog otežanih uslova kakvi vladaju na svjetskom tržištu kapitala

 ČEZ odlazi zbog ekonomske krize? Izvor: MONDO

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Slobodan Puhalac smatra da je ČEZ najavio povlačenje iz projekta Rudnika i termoelektrane (RiTE) "Gacko", jer nije imao mogućnost da zatvori konstrukciju finansiranja u otežanim uslovima na svjetskom tržištu kapitala.

"Smatram da je prvenstveno problem bio ČEZ-ova nemogućnost da u ovakvim otežanim uslovima kakavi vladaju na svejtskom tržištu kapitala zatvore konstrukciju finansiranja, ali mi ćemo nastojati sa njim, kao velikim partnerom, da izađemo iz svega konstruktivno", rekao je Srni Puhalac.

Prema njegovim riječima, ako se to ne desi "vjerovatno će svako potezati svoje šanse na arbitraži".

"Mi ćemo u investiciju u Gacku ići sa ili bez ČEZ-a", rekao je Puhalac.

Vladimir Šmalc, jedan od direktora ČEZ-a, kao razlog izlaska ove kompanije iz projekta RiTE Gacko na jednom češkom internet portalu naveo nadolazeću finansijsku krizu i teže mogućnosti za dobijanje kredita, a ne probleme sa "Elektroprivredom RS" (ERS).

Šmalc je tu mogućnost obrazložio činjenicom da su se u proteklim mjesecima uslovi za investiranje u energetski sektor dramatično promijenili, te da su banke pooštrile uslove za finansiranje takvih projekata, prenose danas "Nezavisne novine".

"To bi moglo značajno povećati troškove za pokretanje takvog projekta u Gacku, što bi ugrozilo vraćanje uloženih sredstava u projekat", rekao je Šmalc.

ČEZ je prije nekoliko dana na pres-konferenciji u Banjaluci najavio da izlazi iz projekta iz projekta "Nove eletrane RS", jer ERS nije ispoštovala ugovorom predviđene obaveze.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE