• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alkalaj: Holandija ne zagovara podjelu BiH

Alkalaj je odbacio mogućnost raspada BiH kao zvaničan stav holandskog MIP-a, kaže da je to privatan stav jednog službenika u nezvaničnom susretu

 Alkalaj: Holandija ne zagovara podjelu BiH Izvor: MONDO

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj potvrdio je da je u MIP BiH stiglo pismo ambasadora BiH u Holandiji Mirande Sidran-Kamišalić u kojem se navodi stav direktora za politička pitanja holandskom MIP-a Pitera de Hojera koji "kao ozbiljnu opciju uzima i mogućnost raspada BiH".

"Riječ o privatnom stavu službenika koji radi u MIP-u Holandije. To je on izrekao u nezvaničnom susretu i nema veze sa zvaničnim stavom holandskog MIP-a", izjavio je Alkalaj Srni.

On je dodao da će to pismo biti dostavljen članovima Predsjedništva BiH, ukoliko oni budu na tome insistirali.

"U slučaju kao što je ovaj, informacije rekla-kazala obično se ne dostavljaju Predsjedništvu BiH. Samo ukoliko neko iz Predsjedništva bude tražio pismo, mi ćemo ga dostaviti", pojasnio je Alkalaj.

Đorđe Latinović, savjetnik za odnose s javnošću predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, rekao je Srni da u Kabinet predsjedavajućeg službenim putem nije stigla informacija ambasadora BiH u Holandiji.

"Večernje novosti" su objavile da je ambasador BiH u Hagu Miranda Sidran-Kamišalić informisala državni vrh BiH o stavovima direktora za politička pitanja holandskog MIP-a Pitera de Hojera, koji kao ozbiljnu opciju uzima i mogućnost raspada BiH.

Povodom pisanja beogradskog dnevnika, Ambasada Holandije u BiH saopštila je da je ta vijest "bez ikakvog sadržaja".

"Kao postmatrač pri Savjetu za implementaciju mira, Holandija se u više navrata obavezala na suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Stav Holandije u PIK-u je kristalno jasan kada je u pitanju insistiranje na potpunom ispunjavanju pet plus dva uslova prije nego se zatvaranja OHR-a uopšte uzme u razmatranje", navodi Ambasada.

Prema pisanju lista, De Hojer kaže da Holandija insistira na što bržem zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH, odnosno njenoj tranziciji u kancelariju specijalnog predstavnika EU, koja bi umjesto protektorske imala savjetodavnu ulogu.

"Njegova ključna rečenica u vezi sa Republikom Srpskom glasi - `Nikoga ne možete silom natjerati da gradi i gaji osjećaj pripadnosti državi`", pišu "Novosti".

De Hojer, koji je u tom materijalu opisan kao dobar poznavalac "jugoslovenske priče" još od 1991. godine, tvrdi da među Srbima još živi ideja "Velike Srbije", ali da u slučaju raspada BiH više ne bi bilo važno da li bi RS ostala nezavisna država ili bi se priključila Srbiji.

Ovaj diplomata ocijenio je da Kosovo "nema šanse da se razvije i napreduje, jer od bogatstva ima samo lignit, koji nikom ne treba i koji je štetan, tako da se očekuje da se na Kosovu živi od međunarodne pomoći i krijumčarenja".

De Hojer je, prema istom izvoru, prebacio Srbiji "što nije, kao Hrvatska Hrvatima, poručila bosanskim Srbima da im je mjesto u BiH".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE