• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SFOR odlagao smrtonosni otpad u Hercegovini?

Francuski mirovnjaci "na crno" odlagali radioaktivni otpad širom Herecgovine, pa tako zagadili Buško, Ramsko i Jablaničko jezero, piše "Večernji".

 SFOR odlagao smrtonosni otpad u Hercegovini? Izvor: MONDO

Prema detaljnom opisu jednog bivših pripadnika SIS-a (Sigurnosno-informativne službe), a kasnije FOSS-a (Federalne obavještajne službe sigurnosti), riječ je o velikoj operaciji tajnog odlaganja radioaktivnog otpada u hercegovačka jezera.

Obavještajne službe otkrile su ovu operaciju, ali je na pokušaje pojedinih političara da se to spriječi, međunarodna zajednica proglasila ilegalnim i protivzakonitim praćenje bilo kakvih akcija IFOR-a, odnosno SFOR-a, kaže sagovornik ovog lista.

Trvdi da je operacija samo nastavljena i kontinuirano tekla i to na način da su brodovi s radioaktivnim otpadom uplovljavali u crnogorsku luku Bar gdje je teret pod maksimalnim i nevjerovatnim osiguranjem francuski kontingent vojnih snaga, bez ikakvih kontrola eskortirao do Stoca.
U Stocu su kontejneri s otpadom zalivani betonom i više tona teški betonski blokovi prilagođeni su helikopterskom transportu, tvrdi "Večernjakov" sagovornik.

Meta su, navodi dalje, bila tri hercegovačka jezera - Buško, Ramsko i Jablaničko.

U ta jezera su godinama francuski helikopteri IFOR-a i SFOR-a u noćnim satima nad najdubljim dijelovima jezera bacali velike betonske blokove s radioaktivnim otpadom, stotine blokova.

O tome svjedoče i stanovnici koji žive u neposrednoj blizini jezera koje su noćima budili helikopteri u niskim preletima s okačenim teretom, kaže ovaj bivši obavještajac.

Odlično izabrana mjesta s velikim dubinama, neposjedovanje adekvatne opreme, poslijeratno stanje, porušena i napuštena mjesta, nezainteresovanost i strah domaćih vlasti od međunarodnih posljedica, doveli su do toga da u ova tri hercegovačka jezera leži smrtonosni otpad.

Stanovnici zbog straha od radijacije i štetnih posljedica po zdravlje, odavno izbjegavaju šetnje uz jezera, lov i ribolov, saznaje isti list.

Priča o radioaktivnom materijalu u BiH svojevrsna je "državna tajna".

Pojedinci poput ovog bivšeg obavještajca pokušali su na ovakav način da upozore na ozbiljnost ovog problema, ali se, kako kaže, priča završila na početku i sve se tako dobro zataškalo.

"javna je tajna u BiH" da je na stotine tona oružja s osiromašenim uranijom i sada ukopano negdje "duboko u zemlji", što su međunarodne agencije i potvrdile, ali posljedice odlaganja opasnih materijala nikada se u BiH nisu ozbiljnije istražile.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE