• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostrogonac postao Crnogorac?

Potraga za "lažnim amabasadorom Gvineje u BiH"! "Persona non grata" pobjegla iz BiH!?

 Ostrogonac postao Crnogorac? Izvor: MONDO

 Za Desideriusa Ostrogona da Kostu, lažnog ambasadoraGvineje Bisao u BiH, koji je nedavno proglašen nepoželjnom osobom u  BiH, sumnja se da je prebjegao u Crnu Goru gdje uživa imunitet nerezidentnog ambasadora.

Ni jednoj državnoj instituciji u BiH , kako prenose sarajevski mediji, nije bilo poznato gdje se nalazi Da Kosta, a ukoliko se ispostavi da je ipak u BiH, biće isporučen Službi za strance u Imigracioni centar, odakle će biti deportovan iz BiH.

Ambasador afričke države Gvineje Bisao, Desiderius Ostrogonac da Kosta, proglašen je u četvrtak, 29. januara, personom non grata u Bosni i Hercegovini i u roku od 48 sati trebalo je da napusti BiH.

Predsjedništvo BiH je takvu odluku donijelo nakon višemjesečne istrage, tokom koje je prikupljeno mnogo diskreditirajućih podataka o ambasadoru.

Mediji u BiH navode da je Desiderius Ostrogonac da Kosta bio uhapšen u Hrvatskoj zbog poreske utaje, ali i da je prodavao diplomatske isprave i registarske tablice.

"O tome ne želim da govorim, ali ukratko, riječ je o radnjama nespojivim s ambasadorskom funkcijom", rekao je ranije ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj "Dnevnom avazu".

Ostrogonac da Kosta kazao je u ranijim izjavama za "Dnevni avaz" da nije upoznat s odlukom o tome da je proglašen personom non grata, ponavljajući: "Biće da je neko pogriješio".

"Ne vidim zašto bih ja ovdje bio nepoželjan", rekao je Ostrogonac da Kosta, koji je lažnim nazvao tvrdnje da njegova država ne priznaje njegov legitimitet, kao i one o sumnjivim kupovinama jahti i izdavanju pasoša.

Negirao je i da je kao lažni diplomata bio uhapšen u Hrvatskoj zbog poreske utaje kao i izvještaje hrvatskih medija kako se kao ambasador u Hrvatskoj infiltrirao u najviše društvene krugove koji su od njega kupovali diplomatske isprave i registarske tablice za 5.000 eura.

Još 2003. godine kada je Desiderius Ostrogonac da Kosta bio otpravnik poslova Gvineje Bisao u toj zemlji, mediji su pisali da je on "junak zataškanih diplomatskih afera u nizu evropskih zemalja".

Nacional je tada tvrdio da je taj diplomata još devedestih godina prošlog vijeka bio hapšen u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, ali da su ga vlasti tih zemalja, "da bi izbjegle političku bruku, nakon kraćeg pritvaranja pustile na slobodu i u krajnjoj diskreciji prognale sa svojih teritorija".

Nacional, koga Da Kosta naziva lažnim diplomatom, takođe je prenio da je on, navodno, Mađar iz Vojvodine, rođen 1942. kao Konstantin Ostrogonac i da je svojevremno namjeravao da otvori diplomatsko predstavništvo Gvineje Bisao i u Srbiji.

Da Kosta je iz Sarajeva obavljao i funkciju ambasadora u Crnoj Gori.


(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE