• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS neupitna i za parlamentarne stranke

Lider SNSD je izjavio da je RS neupitna za lidere srpskih parlamentarnih stranaka i da je nije moguće umanjivati i dovoditi u pitanje.

 RS neupitna i za parlamentarne stranke Izvor: MONDO

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska  neupitna za lidere srpskih parlamentarnih stranaka u svom političkom i teritorijalnom smislu i da je nije moguće umanjivati i dovoditi u pitanje.

"U eventualnim razgovorima o ustavnim promjenama prethodno pitanje biće jasno prihvatanje te pozicije RS od drugih partnera", izjavio je Dodik poslije sastanka predsjednika RS Rajka Kuzmanovića sa liderima i predstavnicima šest političkih partija u RS.


On je istakao da RS ne pokreće pitanje ustavnih promjena, ali da je ocijenjeno da će do njih doći, jer je BiH na putu ka EU, zbog čega će biti neophodno neke nefunkcioalne stvari popraviti, ali da one ne mogu da budu na uštrb entiteta, prije svega, RS i njenih prava.

"Želimo da ustavnim promjenama ojačamo poziciju RS, jasno definišemo nadležnosti i ograničimo mogućnosti da se BiH miješa u nadležnost entiteta, što ćemo putem amandmana jasno predočiti", poručio je Dodik.

On je naglasio da su političari iz RS spremni da rade na pitanjima funkcionalnosti takve BiH i postizanja efikasnijeg rada struktura u interesu svih.

Dodik je istakao da je Dejtonski sporazum osnova bilo kakvih ustavnih promjena, te da je činjenica da je i u prudskom sporazumu dogovoreno da se radi na amandmanskim izmjenama određenih pozicija, a ne da se donosi novi Ustav.

"Isto tako, ono što je ovdje potvrđeno, a u Prudu naznačeno, jeste da vođstvo stranaca u ovom procesu nije prihvatljivo i da on treba da bude vlasništvo lokalnih političkih struktura u BiH", poručio je Dodik.

Govoreći o Predsjedništvu BiH, Dodik je naveo da će RS predložiti da se ono bira na sadašnji način, jedan član iz RS, a dva iz FBiH, s tim, da se jasno naglasi da ove osobe moraju da budu iz različitih konstitutivnih naroda.

"Sada je predviđeno da se bira Srbin iz RS, na šta je Venecijanska komisija imala primjedbu da takva formulacija ugrožava interese drugih naroda. Za nas je prihvatljiva formulacija `jedan iz RS` i to ćemo zagovarati", rekao je Dodik, dodavši da kapacitet i ovlašćenja ovog organa moraju da ostanu kao do sada, te da rotacija mora biti predviđena kao način rada.

Dodik je istakao da je RS u sadašnjem kapacitetu neupitna za bilo koga ko bude učestvovao u ustavnim promjenama, dok su sve ostalo samo spekulacije koje imaju za cilj dnevnopolitičke potrebe određenih političkih grupacija.

Lider SNSD-a istakao je da za njega ni u jednom segmentu nije bilo razmišljanja o bilo kakvom drugom pristupu.

Dodik je naveo da je priča o četiri teritorijalne jedinice ovu temu dovela u fokus interesovanja javnosti, pojasnivši da je i ranije govorio da je RS jedna jedinica, odnosno entitet u okviru BiH i da, ako bi i želio, ne bi mogao da spriječi dogovor u FBiH.

"Meni se činilo da je taj dogovor postignut između Sulejmana Tihića i Dragana Čovića, odnosno da se FBiH podijeli na dva entiteta, a da federalno Sarajevo bude distrikt, koji nema konstitutivan kakarakter, vezano za uređenje BiH", napomenuo je Dodik.

On je naglasio da ni u jednom trenutku Čoviću i Tihiću nije bio nepoznat njegov stav da je RS uslov bilo kakvih razgovora u budućnosti, poručivši da tako ostaje i danas i ubuduće.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što takav bazični princip afirmišu svi sagovornici na sastanku.

Sastanku su, osim Kuzmanovića i Dodika, prisustvovali lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Mladen Ivanić, SP-a Petar Đokić, SRS-a RS Milanko Mihajlica i generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE