• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Nisam prekršio zakon

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH je rekao da se ne osjeća krivim što je preuzeo koordinisanje Direkcijom za evropske integracije

 Špirić: Nisam prekršio zakon Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić rekao je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da time što je preuzeo koordinisanje Direkcijom za evropske integracije do imenovanja novog direktora nije uzurpirao ničije nadležnosti i da je samo želio da obezbijedi nesmetano funkcionisanje te institucije.

Informišući poslanike o procesu imenovanja direktora Direkcije za evropske integracije nakon što je Osman Topčagić razriješen sa ove funkcije zbog imenovanja u junu prošle godine za šefa Misije BiH u Briselu, Špirić je istakao da je sve što je uradio bilo u skladu sa zakonom, jer predsjedavajući Savjeta ministara predlaže i razrješava dužnosti direktora Direkcije.

Špirić je zamjerio Predsjedništvu BiH što nije na vrijeme informisalo Savjet ministara o Topčagićevom imenovanju za šefa Misije BiH u Briselu, ocijenivši da bi, da je informacija o tome na vrijeme dostavljena, postupak izbora novog direktora mogao biti završen do isteka Topčagićevog mandata krajem avgusta.

Prema riječima predsjedavajućeg Savjeta ministara, zakon je prekršen kad je Topčagić predložio da bude razriješen i da ga do izbora novog direktora zamjenjuje njegova pomoćnica Amela Alihodžić.

Špirić je zaključio da je glavni problem u nacionalnoj pripadnosti direktora i upozorio da je u Direkciji za evropske integracije narušen nacionalni balans na štetu Srba i Hrvata.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH ocijenio je da se u ovom slučaju radi o obračunu sa njim i pozvao parlament da ga smijeni ukoliko se utvrdi da je prekršio zakon.

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović rekao je da Topčagić nije prekršio zakon, prenoseći svoja ovlaštenja na Amelu Alihodžić i da je za to dobio i pozitivno mišljenje Agencije za državnu službu.

Prema njegovim riječima, nije sporna ustavna i zakonska odgovornost predsjedavajućeg Savjeta ministara, ali se otvara pitanje ko neposredno upravlja Direkcijom.

"Dok je Adnan Terzić bio predsjedavajući Savjeta ministara, nikome nisu smetala ovlaštenja koja je imao kao predsjedavajući, a sad kad je Špirić predsjedavajući, ona smetaju nekome", istakao je poslanik HDZ 1990 Vinko Zorić.

Poslanik SDA Sadik Ahmetović smatra logičnim da Topčagića, do izbora novog direktora, mijenja neko od njegovih zamjenika, dok njegov stranački kolega Halid Genjac tvrdi da je Špirić otvoreno izbjegavao da raspiše konkurs za direktora Direkcije za evropske integracije, čekajući politički dogovor o popunjavanju ovog mjesta.

Genjac je optužio Špirića da u Direkciji za evropske integracije sada vlada konfuzija, jer se čeka ko će potpisati odluke.

Savjet ministara BiH razriješio je Topčagića funkcije direktora Direkcije za evropske integracije 15. januara i istovremeno donio zaključak kojim se Generalni sekretarijat Savjeta ministara zadužuje da pokrene postupak raspisivanja javnog oglasa za popunjavanje ovog mjesta.

Konkurs za popunjavanje mjesta direktora Direkcije za evropske integracije raspisan je 2. februara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE