• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gligorić: Gdje su nestale milijarde KM?

"Nestalo je više od sedam milijardi KM. Nadam se da će nova istražna komisija utvrditi gdje su te pare", rekao je Gligorić

 Gligorić: Gdje su nestale milijarde KM? Izvor: MONDO

Predsjednik Istražne komisija za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava Sefer Halilović izjavio je da ovo tijelo treba da utvrdi gdje je nestalo od pet do 8,6 milijardi KM i istakao da će slučaj biti proslijeđen Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (Sipa) kada bude utvrđeno ko je odgovoran.

"Moramo znati koliko je BiH dobila za obnovu i rekonstrukciju i gdje je taj novac otišao", rekao je Halilović i dodao da očekuje određene opstrukcije, posebno zbog protivljenja poslanika SDA da ovakva komisija uopšte i bude formirana.

On je za "Fokus" istakao da je prethodna komisija prvo utvrdila da je riječ o više od 14 milijardi KM donacija, da bi kasnije taj iznos bio sveden na oko 7,2 milijardi KM.

Predsjedavajući nekadašnje Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donacija Tihomir Gligorić preporučio je novoj komisiji da odmah uspostavi centralnu bazu podataka, u koju će unijeti sve podatke dobijene od BiH, Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH), kao i od opština, kantona, diplomatsko-konzularnih predstavništava i nevladinih organizacija.

Gligorić podsjeća da je taj program prihvatio i bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH Adnan Terzić, ali to nikada nije realizovano, jer se, navodno, nije moglo naći 299.000 KM za opremu i izvršioce.

On navodi da su u to vrijeme dobili zvaničan podatak od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da su evidentirali 11,8 milijardi KM donacija, ali bez tri milijarde KM Evropske komisije. S dosta zakašnjenja parlamentu BiH dostavljen je pregled, koji je sveden na 7,2 milijardi KM.

"Nestalo je više od sedam milijardi KM. Nadam se da će nova istražna komisija utvrditi gdje su te pare", rekao je Gligorić i dodao da je tu zatvoren krug, jer je Istražna komisija utvrdila da program UNDP-a, prema kojem radi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa vrijedan 1,8 miliona KM nije dobar, jer ne omogućava uvid u način trošenja donacija.

Gligorić ističe da je Komisija u svom radu stalno nailazila na prepreke, jer očigledno nikome nije bilo u interesu da se otkrije porijeklo "mladog bošnjačkog kapitala" u BiH, od koga su najviše koristi imali pojedinci iz SDA, Stranke za BiH i SDP.

On kaže da je posebna tema za istraživanje utrošak donacija iz islamskih zemalja. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE