• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena ilegalna fabrika oružja u RS

Na području RS i FBiH u akciji "Barut" uhapšeno je pet osoba i oduzeta veća količina eksplozivnog materijala i oružja.

 Otkrivena ilegalna fabrika oružja u RS Izvor: MONDO

Policija RS u saradnji sa policijom kantona Tuzla uhapsila je prošle noći dve osobe iz Ugljevika i tri iz Tuzle zbog sumnji da su ilegalno proizvodili i prodavali oružje i eksplozivne naprave.

U akciji pod nazivom “Barut” izvedenoj po nalogu Specijalnog tužilaštva BiH, uhapšeni su Radomir Lakić i Zdravko Trifunović iz Ugljevika, te Sead Kasiman, Mirza Mešalić i Jasenko Begić iz Tuzle.

Policija RS i FBiH pretresla je objekte na dve lokacije u Ugljeviku i tri na području tuzlanskog kantona i zaplijenila značajne količine oružja i više od 10.000 evra.

"U proteklom periodu, zahvaljujući operativnim i istražnim kriminalističkim radnjama, došlo se do saznanja da na području RS djeluje zločinačko udruženje koje se bavi trgovinom oružja i minsko-eksplozivnih sredstava i municije", rekao je glavni specijalni tužilac RS Miodrag Bajić.

Prema njegovim riječima, uhapšeni su od ranije poznati policiji zbog ilegalne trgovine oružjem i eksplozivnim sredstvima.

Bajić je rekao da se zaplienjeno oružje i eksplozivne naprave proizvode u jednoj nelegalnoj fabrici, ali nije htio da otkrije druge pojedinosti o tom objektu jer akcija policije još nije završena.

"Petorica uhapšenih biće predati sudiji za prethodni postupak s zahtjevom da im se odredi pritvor", rekao je Bajić.

Policije regiona su upoznate s akcijom jer, kako je rekao šef istražnog tima Specijalnog tužilaštva RS Darka Ilića, postoje saznanja da se ilegalno proizvedeno oružje i eksplozivne naprave prodaju i na tržištu susednih zemalja i to uglavnom kriminalnim grupama, koje ovo oružje i eksplozivne naprave koriste u vršenju krivičnih dela.

Ilić je rekao da su pištolji proizvedeni u toj radionici, zavisno od količine koju je kupovala određena kriminalna grupa, prodavani po cijeni od 100 do 300 evra po komadu.

Prema Ilićevim riječima, zaplijenjeni pištolji su veoma dobrog kvaliteta i svojim izgledom puno ne odudaraju od pištolja "crvena zastava" kalibra 6,35 mm.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE