• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca

Vlaisavljević je rekla da su nakon Denisovog ubistva dobijena mnoga obećanja, ali je malo ili nimalo od toga provedeno u djelo.

 Godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca Izvor: MONDO

U posljednjih godinu dana učinjeni su mali koraci na suzbijanju maloljetničke delinkvencije, konstatovano je danas na javnoj debati u Sarajevu koju je, na godišnjicu tragične smrti maloljetnog Denisa Mrnjavca, organizovao Centar za kulturu dijaloga.

Izvršni direktor Centra za kulturu dijaloga Sanja Vlaisavljević rekla je da su nakon Denisovog ubistva dobijena mnoga obećanja, ali je malo ili nimalo od toga provedeno u djelo.

"Godina dana nije mali period i mnoga obećanja mogla su da budu realizovana, bar izgrađen jedan zatvor za maloljetnike, usvojen zakon o krivičnom postupku za maloljetnike, odobreni projekti za nevladin sektor da bi oni uticali na prevazilaženje ovog problema", istakla je Vlaisavljevićeva.

Podsjećajući da je usvojena Strategija borbe protiv maloljetničkog kriminala u BiH, Vlaisavljevićeva je ocijenila da bi bilo manje maloljetnih povratnika u činjenju krivičnih djela da je usvojen zakon i izgrađen zatvor za maloljetnike.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Besim Mehmedić istakao je da će mu bezbjednost svih građana biti prioritet u radu i dodao da samo u Sarajevu ima 385 maloljetnih prestupnika koji, zbog nepostojanja odgovarajućih ustanova, nemaju gdje da budu smješteni.

Ivica Mršo, direktor Katoličkog školskog centra u Sarajevu, škole koju je pohađao Denis Mrnjavac, rekao je da je parlament odgovoran za donošenje zakona i da ne mogu svi u istoj mjeri da budu odgovorni za ono što je trebalo da se uradi u posljednjih godinu dana, u prvom redu da se otvori maloljetnički zatvor.

Sedamnaestogodišnji Denis Mrnjavac preminuo je od posljedica uboda nožem zadobijenih u prepunom tramvaju kada su ga napala trojica mladih ljudi, među kojima je bio i maloljetni ubica Nermin Sikirić.

Za Denisovo ubistvo Kantonalni sud u Sarajevu izrekao je Sikiriću kaznu maloljetničkog zatvora u trajanju od deset godina.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE