• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Amandman za Brčko prihvatljiv svima"

Supervizor za Distrikt Brčko Rafi Gregorijan smatra da nacrt ustavnog amandmana koji se odnosi na Brčko treba da je prihvatljiv svima

 "Amandman za Brčko prihvatljiv svima" Izvor: MONDO

Prema njegovim riječima, ovaj tekst nudi rješenje za status tog grada.

"Tekst sadrži sve potrebne tehničke formulacije i pojašnjenja i kao rezultat toga imamo nacrt koji je u skladu s odlukama Arbitražnog tribunala i Ustavom, a Distriktu Brčko omogućava efikasan pristup Ustavnom sudu BiH", naveo je Gregorijan u saopštenju.

On je izrazio zadovoljstvo što je, kako je naveo, "zabrinutost predsjednika Arbitražnog tribunala razriješena" i što je Vlada SAD podržala ovaj tekst.

Gregorijan se nada da će Parlamentarna skupština BiH uvažiti poziv Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira iz novembra 2008. godine za hitnim usvajanjem ovog amandmana - saopšteno je iz OHR-a.

Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira na sjednici 20. novembra prošle godine konstatovao je da se Distriktu Brčko mora dati mehanizam pomoću kojeg može imati zagarantovan pristup Ustavnom sudu BiH u vezi sa sporovima koje može imati sa entitetima i državom u pogledu njihovih obaveza koje proističu iz Odluke Arbitražnog tribunala, te statusa i ovlaštenja Distrikta.

"Uspostavljanje takvog mehanizma je preduslov da bi supervizor mogao obavijestiti Tribunal da su ispunjeni uslovi da se okonča uloga Arbitražnog tribunala, te na taj način pripremiti okončanje i same supervizije", zaključak je Upravnog odbora PIK-a.

Upravni odbor PIK-a apelovao je na političke lidere i članove Parlamentarne skupštine BiH da hitno preduzmu sve potrebne korake kako bi se uspostavio traženi mehanizam uz potrebnu dvotrećinsku većinu u Predstavničkom domu.

Na toj sjednici Upravni odbor PIK-a konstatovao je mogućnost da supervizor, u skladu sa Konačnom odlukom, zatraži odgovarajući pravni lijek od Arbitražnog tribunala, ukoliko takav sporazum ne bude blagovremeno zaključen.

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić nije mogla da pojasni ovo Gregorijanovo saopštenje. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE