• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesić: RS ne može ostati nedodirljiva!

Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske tvrdi da se ne može otvarati pitanje teritorijalnog uređenja BiH, a da RS ostane neupitna!

 Mesić: RS ne može ostati nedodirljiva! Izvor: MONDO

"Neprihvatljiv je stav da RS treba ostati nedodirljiva. To bi značilo: Vi se tamo u Federaciji BiH dijelite kako hoćete, a zaboravite na RS, državnu imovinu i popis stanovništva koji će uključiti sve prognane i izbjeglice", ističe Mesić za "Avaz".

Predsjednik Mesić negira da je dao bezrezervnu podršku Prudskom sporazumu na nedavnom susretu sa Draganom Ćovićem, predsjednikom HDZ-a.

"Čović je tražio razgovor i ja sam ga primio. On je izložio sadržaj onoga što je s Tihićem i Dodikom dogovorio u Prudu, odnosno kasnije u Banjaluci. Ja nisam želio ulaziti u detalje tog sporazuma niti ih komentarisati. Jasno mi je da sva trojica nakon sastanaka koje su imali iznose različite verzije onoga što su dogovorili", kaže Mesić.

Predsjednik Hrvatske naglašava i da podržava sve koji će razgovarati o Bosni i Hercegovini kao cjelovitoj i nedjeljivoj državi.

"Ne dolazi u obzir da bilo kakav entitet ili teritorijalna jedinica ima bilo kakve državne aspiracije, niti se može izdvajati iz BiH i organizirati referendume o otcjepljenju. Ta mogućnost mora biti isključena. To je moj čvrst stav i prenio sam ga Čoviću", dodaje Mesić.

Prema njegovim riječima., Hrvatska je garant Dejtonskog sporazuma i insistiraće da on do kraja bude proveden u svim svojim dijelovima.

"Nije dovoljno vratiti imovinu izbjeglim ljudima. Moraju se i oni vratiti u svoje domove. U RS je prije rata, prema popisu iz 1991. godine, živjelo 48 odsto Hrvata, Bošnjaka i ostalog nesrpskog stanovništva. Ti ljudi još se nisu vratili, što znači da Dejton u tom dijelu nije proveden. Ne mogu se mijenjati osnove Dejtona ako on nije proveden u cijelosti. Ne može se vršiti novi popis stanovništva dok se izbjegli ne vrate, jer, u suprotnom, novi popis samo će potvrditi politiku etničkog čišćenja", naglašava Mesić.

Na Mesićevu izjavu reagovali su iz SNSD-a.

"Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je na kraju svog mandata i političkih kapaciteta, zbog čega mu je bolje da se ne uključuje u regionalne političke rasprave", izjavio je Srni izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić, komentarišući Mesićevu izjavu da je "neprihvatljiv stav da RS treba ostati nedodirljiva" u razgovorima o ustavnom uređenju BiH.

Rajko Vasić je podsjetio da je Srpska formirana u Dejtonu, te da je od nje i Federacije BiH sastavljena BiH.

"Hrvatska je potpisnik Dejtonskog sporazuma i Mesić, kao njen predsjednik, nema pravo da priča o teritorijalnom aspektu BiH. Jedino što legitimno imaju pravo Mesić i drugi zvaničnici iz Hrvatske jeste neka vrsta brige za ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH", rekao je Vasić.

Vasić je rekao da je Mesićeva teza da se u Srpsku nije vratilo 48 odsto Hrvata, koliko ih je, navodno, bilo prije rata u RS, "prazna priča u poređenju sa 400 000 Srba koji su protjerani iz Hrvatske".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE