• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novinari "60 minuta" na meti u Travniku

Ekipa političkog magazina "60 minuta" koji se emituje na Federalnoj televiziji napadnuta je petak uveče, u selu Gluha Bukovica kod Travnika.

 Novinari "60 minuta" na meti u Travniku Izvor: MONDO

Nekolicina mještana sela onemogućila je rad ekipi političkog magazina "60 minuta" - novinaru Avdi Avdiću, snimatelju Refiku Vejsilagiću i vozaču Šaćiru Vladaviću - ne dozvolivši joj da snima lokalnu džamiju, saopšteno je iz MUP-a Srednjebosanskog kantona.

U saopštenju se navodi da su seljani u krugu lokalne džamije verbalno vrijeđali ekipu ovog magazina, kojoj je, po naređenju kantonalnog komesara policije Drage Vukoje, pružena policijska pomoć i pratnja za nesmetan izlazak iz sela.

Ekipa političkog magazina Federalne televizije u selu je snimala priču o imamu travničkog muftijstva Rešadu Omerhodžiću, kojeg je Kantonalno tužilaštvo Travnik optužilo za seksualno zlostavljanje desetogodišnje djevojčice N.T. iz ovog sela.


Suđenje Omerhodžiću u travničkom Opštinskom sudu je zatvoreno za javnost, ali je maloljetna djevojčica nakon jedne od rasprava novinarima rekla da su i druge djevojčice zlostavljanje, te da zbog "stvari koje im hodža radi više neće da idu u džamiju, ni na vjersku nastavu".

Ranije istog dana je još jednoj ekipi istog magazina onemogućeno je snimanje.

Stražari su zatražili da novinar i snimatelj uđu u zgradu zatvora i dozvolu zatraže od upravnika, mada je snimanje spoljašnosti javnih prostora i u BiH dozvoljeno.

Upravnik se nije pojavio, a ekipi je nakon dužeg zadržavanja u prostorima zatvora dozvoljeno da se udalji.

Medjutim, ovo nije prvi napad na novinare FTV-a.

Urednik magazina Bakir Hadžiomerović je pozvao da se zaustavi hajka i upozorio da neko može zaista stradati.

"Stravična je situacija da novinari magazina 60 minuta žive pod policijskom zaštitom. Njima je onemogućen normalan i slobodan život. Ukoliko se sve ovo nastavi, ozbiljno ću sa svojim kolegama razmotriti da li i dalje raditi svoj posao", kaže Hadžiomerović.

Bakir Hadžiomerović godinama uređuje politički magazin "60 minuta" koji se emituje na FTV-u.

Sa svojim je saradnicima poznat po kritici vladajućih struktura te po pričama koje su u nekoliko navrata razotkrile veze kriminalnih struktura sa najuticajnijim političarima i političkim strankama u BiH.

Poslednji takav slučaj bio je razotrivanje veza između kriminalne grupe Muhameda Ali Gašija sa preduzetnikom Senadom Šahimpašićem, bliskim prijateljem uticajnog potpredsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

"60 minuta" kritički je nastrojena posebno prema vladajućim bošnjačkim strankama ali i prema predsedniku Vlade Republike Srpske Miloradu Dodiku koji je uredništvo tog magazina u više navrata tužio.

(MONDO, na slici novinar Avdo Avdić)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE