• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel bira "novog Lajčaka"

EU će u ponedjeljak razmotriti aplikacije kandidata za visokog predstavnika u BiH.

 Brisel bira "novog Lajčaka" Izvor: MONDO

Kako saznaje Srna , postoji mogućnost da ime novog visokog predstavnika bude poznato krajem ove sedmice.

"EU će u ponedjeljak razmotriti aplikacije svih kandidata, razgovarati sa zemljama članicama, uslijediće proces intervjuisanja, a tokom sedmice biće vjerovatno formiran i panel", rekao je ranije zvaničnik Unije.

Dodao je da je rok za podnošenje aplikacija za novog visokog predstavnika u BiH istekao u petak, 6. februara, da se može očekivati još prijava, kao i da kandidat mora da bude iz zemlje članice EU.

Ovaj zvaničnik nije mogao precizirati kada će tačno biti donesena odluka, dodajući da će prvo biti održana izborna procedura.

Drugi izvor Srne u evropskim institucijama rekao je da je rok za podnošenje prijava zemalja koje žele da njihov kandidat zamijeni sadašnjeg visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka zvanično istekao u petak, mada će biti otvorena mogućnost podnošenja prijava do ponedeljka.

Nakon toga biće sačinjen uži izbor i obavljeni intrevjui s kandidatima, a konačna odluka trebalo bi da bude objavljena 1. marta - navodi isti izvor.

Suprotno očekivanjama, Političko-bezbjednosni komitet Savjeta ministara EU u petak nije razjasnio koji od kandidata bi mogao da bude izabran na ovu funkciju.

Među zemljama koje su više angažovane oko zapadnog Balkana još nije došlo ni do dogovora kakav profil kandidata im više treba.

Neke zemlje, među kojima je Njemačka, smatraju da bi to trebalo da bude osoba koja će prvenstveno nastaviti posao visokog predstavnika, sve do konačne odluke o ukidanju OHR-a.

Njihov stav je da bi trebalo ostaviti otvorenom mogućnost da OHR ostane i više mjeseci nego što se sada misli.

Ostale članice, među kojima je Francuska, smatraju da bi Lajčakov nasljednik trebalo da bude biran kao predstavnik EU, na funkciju koju bi nastavio da obavlja i nakon ukidanja OHR-a.

Izvor iz Brisela rekao je da ne vjeruje da će Nijemac biti izabran na tu funkciju.

"Jasno je da će ovo biti posljednji predstavnik i njegov zadatak će biti da natjera političare u BiH da naprave bar ono što je neophodno kako BiH ne bi potpuno ispala iz igre", rekao je izvor Srne.

U Briselu odbacaju tvrdnje da će Lajčakov nasljednik biti neko izrazito visokog političkog profila i preovladava mišljenje da će to biti diplomata srednjeg ranga.

Prijave je podnijelo nekoliko zemalja, među kojima se najčešće pominju Grčka, Britanija, Francuska, Slovenija i još jedna istočnoevropska zemlja.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE