• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pao" dogovor Vlade i radnika "Birča"

Premijer, poslije protesta radnika Birča u Banjaluci, obećao da će za deset dana izaći sa konkretnim prijedlozima pomoći.

 "Pao" dogovor Vlade i radnika "Birča" Izvor: MONDO

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Fabrike glinice "Birač" Predrag Tomić rekao je da je u razgovorima sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom dogovoreno da se u narednih deset dana sumira sva problematika Fabrike glinice "Birač" kako bi se nakon toga izašlo sa konkretnim prijedlozima.

Prema Tomićevim riječima, radnici traže samo pravo na rad, a da bi se ostali problemi trebalo da  rješavaju na relaciji poslodavac - Vlada.

Tomić kaže da radnici traže reprogram dugovanja za decembar, januar i februar, te istakao da je trenutno proizvodnja u Fabrici "Birač" svedena na tehnološki minimum.


On je naveo da je prodajna cijena glinice na svjetskom tržištu, od 170 dolara po toni, gotovo duplo manja od proizvodne cijene u fabrici koja iznosi 320 dolara. Tomić je napomenuo da optimalna cijena glinice iznosi 435 dolara, što je bila u avgustu prošle godine.

Radnik Borislav Nikolić ne vjeruje da će radnicima biti bolje nakon današnjeg okupljanja u Banjaluci, dodajući da već četiri mjeseca zbog smanjenog radnog vremena i umanjene proizvodnje primaju platu manju za 20 odsto.

"Ko će hraniti našu djecu"

Više stotina radnika Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika okupilo se u simboličnih minut do dvanaest na Trgu Krajine u Banjaluci tražeći od Vlade Republike Srpske da pomogne da se održi proizvodnja i očuva više od hiljadu radnih mjesta u ovom kolektivu..

Radnicima Fabrike glinice "Birač", koji su nosili parole "Fabrika je naš život", "Naša glinica treba Srpskoj", "Ko će hraniti našu djecu", pridružili su se i radnici Rudnika "Boksit" iz Milića, a pismo podrške uputili su im i predstavnici Industrije alata iz Trebinja, "Aluminija" iz Mostara, "Željezare" Zenice i "Jelšingrada" iz Banjaluke.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Sindikata i energetike RS Dušan Vrhovac, kao i predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada.

Radnici iz "Birča" u Banjaluku su doputovali u 13 autobusa.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić rekao je da članovi Sindikata metalske industrije i rudarstva u Fabrici glinice "Birač", njih 258, smatraju da je probleme u poslovanju ove fabrike trebalo rješavati unutar preduzeća sa poslodavcima, a ne izlaskom na Trg Krajine u Banjaluci.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE