• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pao" dogovor Vlade i radnika "Birča"

Premijer Dodik, poslije protesta radnika Birča u Banjaluci, obećao da će za deset dana izaći sa konkretnim prijedlozima.

 "Pao" dogovor Vlade i radnika "Birča" Izvor: MONDO

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara Fabrike glinice "Birač" Predrag Tomić rekao je da je u razgovorima sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom dogovoreno da se u narednih deset dana sagleda sva problematika Fabrike kako bi se nakon toga izašlo sa konkretnim prijedlozima.

Radnici traže reprogram dugovanja za decembar, januar i februar, a Tomić je istakao da je trenutno proizvodnja u Fabrici "Birač" svedena na tehnološki minimum.

"Sindikat metalaca i rudara Fabrike glinice Birač u potpunosti je ostvario cilj današnjeg dolaska u Banjaluku", rekao je Tomić novinarima nakon sastanka, kome je prisustvovao i većinski vlasnik "Birča" Vladimir Romanov.

Naglasio je da su na sastanku Dodiku uručeni zahtjevi radnika i rukovodstva ove fabrike, te da je upravo zato potrebna procedura preispitivanja mjera koje Vlada RS može preduzeti, a koje mjere mora na sebe preuzeti poslodavac.

"Načelno je premijer izuzetno raspoložen za pomoć Fabrici glinice `Birač`", rekao je Tomić, koji nije želio da precizira zahtjeve rukovodstva firme.

On je podsjetio da je u petak, 6. februara, bilo najava da će za pet dana Fabrika prestati sa radom zato što je iz "Elektroprenosa BiH" bilo najavljeno isključenje električne energije, ali da je oko toga danas najvjerovatnije postignut dogovor.

Većinski vlasnik zvorničke fabrike Vladimir Romanov nije želio da novinarima prokomentariše ishod današnjeg sastanka sa premijerom RS, a nije se ni obratio okupljenim radnicima na Trgu Krajine u Banjaluci, iako je njegovo obraćanje bilo ranije najavljeno.

"Ko će hraniti našu djecu"

Više stotina radnika Fabrike glinice "Birač" iz Zvornika okupilo se u simboličnih minut do dvanaest na Trgu Krajine u Banjaluci tražeći od Vlade Republike Srpske da pomogne da se održi proizvodnja i očuva više od hiljadu radnih mjesta u ovom kolektivu..

Radnicima Fabrike glinice "Birač", koji su nosili parole "Fabrika je naš život", "Naša glinica treba Srpskoj", "Ko će hraniti našu djecu", pridružili su se i radnici Rudnika "Boksit" iz Milića, a pismo podrške uputili su im i predstavnici Industrije alata iz Trebinja, "Aluminija" iz Mostara, "Željezare" Zenice i "Jelšingrada" iz Banjaluke.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Sindikata i energetike RS Dušan Vrhovac, kao i predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada.

Radnici iz "Birča" u Banjaluku su doputovali u 13 autobusa.

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić rekao je da članovi Sindikata metalske industrije i rudarstva u Fabrici glinice "Birač", njih 258, smatraju da je probleme u poslovanju ove fabrike trebalo rješavati unutar preduzeća sa poslodavcima, a ne izlaskom na Trg Krajine u Banjaluci.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE