• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić - iranski obavještajac?

Misteriozni iranski obavještajac u BiH, poznat pod imenom Jusuf, mogao bi da bude bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, piše "Fokus".

 Silajdžić - iranski obavještajac? Izvor: MONDO

Banjalučki dnevnik u izdanju za utorak piše da su ovu informaciju potvrdili izvori bliski zapadnim obavještajnim krugovima, uz napomenu da je to rasplet višegodišnje potrage za isturenim operativcem iranske obavještajne službe VEVAK i na to upućuje niz informacija i podataka.

Slično mišljenje ima i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević, koji je upozorio da bi Jusuf vrlo lako mogao da bude i neko drugi.

"Možda je to zaista Haris Silajdžić, ali veća je vjerovatnoća da je Jusuf, u stvari, Hasan Čengić. On je osoba koja je daleko bliža Iranu od Harisa Silajdžića", naveo je Galijašević.

On je podsjetio da su američki obavještajci prije pet godina otkrili da je Haris Silajdžić, u stvari, glavni koordinator navodnih nevladinih organizacija i terorističkih grupa iz islamskih zemalja, zbog čega je naprasno i nestao s političke scene i zaštitu potražio u Turskoj.

Međutim, poslije kraće apstinencije, naveo je Galijašević, Silajdžić se na velika vrata vraća na političku scenu u BiH, uz svesrdnu pomoć britanske obavještajne službe i tadašnjeg visokog predstavnika, Pedija Ešdauna. Već tada, naveo je Galijašević, Silajdžić je bio prvi čovjek Bezbjednosno-informacionog centra, osnovanog u Beču. Ovaj kontraobavještajni centar, prema Galijaševićevim riječima, ima prevashodni cilj da kreira javno mnjenje na Zapadu, ali i da se ubaci u policijsko-obavještajno-bezbjednosne agencije i ustanove, kako bi ostvarili sopstvene ciljeve.

"U isto vrijeme kada je formiran BIC, nastala je i druga tajna organizacija pod imenom MOS ili Muslimanska obavještajna služba, koju je vodio Hasan Čengić. Podsjećam, riječ je o veoma opasnom čovjeku, koji najmanje 30 godina održava veoma bliske i tijesne veze s Iranom, zbog čega je, uostalom, i osuđivan u bivšoj Jugoslaviji", rekao je Galijašević.

Američka Centralna obavještajna agencija već četiri godine bezuspješno traga za tajanstvenim Jusufom, koji vrbuje bošnjačke obavještajce, političare i pripadnike bezbjednosnih agencija da rade za iranski VEVAK. Zapadne obavještajne službe upozorile su prije nekoliko mjeseci da je upravo Haris Silajdžić blisko povezan s nekoliko ljudi koji se mogu dovesti u direktnu vezu s iranskom obavještajnom službom.

"Prema relacijama koje su utvrđene do danas, moguća je pretpostavka da Iran namjerava da iskoristi muslimane u BiH i njihove institucije za vlastite ciljeve u borbi protiv zapadnih saveznika i NATO. Pretpostavljamo da je cilj Iranaca da iskoriste BiH kao tranzit za radioaktivne materijale ili bosanske državljane kao direktne izvršioce, ili da iskoriste već napravljenu mrežu militantnih vehabijskih ćelija za pokretanje drugog fronta u Evropi, kako bi se onemogućio eventualni napad na Sile osovine zla i Islamsku Republiku Iran", naveli su zapadni obavještajni krugovi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE