• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Silajdžić u Dejtonu prodao Brčko

Silajdžić nema pravo da prigovara sporazumu o statusu Brčko Distrikta, jer je on bio spreman da proda Brčko u Dejtonu, smatra lider SDA.

 Tihić: Silajdžić u Dejtonu prodao Brčko Izvor: MONDO

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je da je lider Stranke za BiH (SBiH) Haris Silajdžić "posljednji čovjek koji bi imao pravo prigovarati sporazumu o statusu Brčko Distrikta, s obzirom na to da je on bio spreman prodati Brčko u Dejtonu".

Tihić je rekao da Silajdžić nema pravo da kritikuje usaglašeni tekst amandmana na Ustav BiH o rješavanju statusa Distrikta Brčko.

"Opšte je poznato da je on u Dejtonu već dogovorio da se Brčko prepusti Republici Srpskoj i taj dogovor proslavljao šampanjcem, ali je samo reakcijom Alije Izetbegovića to spriječeno", rekao je Tihić za "Dnevni avaz".

On je dodao da je Izetbegović prekinuo razgovore i želio napustiti Dejton, kada je vidio kartu koju je Silajdžić prihvatio i na kojoj je Brčko bilo u Republici Srpskoj.

Prema Tihićevim riječima, tadašnji predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović je, kasnije, posredovanjem Amerikanaca, dogovorio da Brčko bude Distrikt i da se odluka o konačnom statusu donese kasnije.

Tihić je danas optužio Silajdžića da je on dikretno i indirektno odgovoran zbog "ovakvih rješenja u Dejtonu koja mi sada pokušavamo popraviti".

Dejtonskim sporazumom je u novembru 1995. godine zaustavljen rat u BiH, a tim ustavom je grad Brčko proglašen Distriktom u državi.

Prošlog mjeseca su lideri SDA, Hrvatske semokratske zajednice (HDZ) i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), načelno dogovorili reforme Ustava BiH, prema kojima bi "Brčko Distrikt bio pod suverenitetom BiH", ali da se "odnos izmedju Brčko Distrikta i institucija entiteta može urediti zakonom".

Te dogovore je kritikovao Haris Silajdžić, tvrdeći da se Brčko distrikt u tim dokumentima predstavlja kao sastavni dio Republike Srpske.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE