• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grk i Britanac u trci za fotelju OHR-a

Italija, Austrija, Britanija, Estonija i Grčka najozbiljnije su članice EU čiji kandidat bi mogao da bude izabran za novog visokog predstavnika u BiH

 Grk i Britanac u trci za fotelju OHR-a Izvor: MONDO

Članice Evropske unije počele su razgovore o izboru novog Specijalnog predstavnika EU za Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je pet zemalja zvanično istaklo svoje kandidate, javio je danas EU Obzerver, pozivajući se na diplomatske izvore.

Do juče, kandidate su istakli Velika Britanija, Grčka, Estonija, Austrija i Italija, ali postoji mogućnost da još neke zemlje daju kandidate, prenio je briselski elektronski dnevnik.

Velika Britanija je predložila svog bivšeg ambasadora u Ujedinjenim nacijama ser Imajra Peri Džonsa, Grčka ambasadora u SAD Aleksandrosa Malijasa.

Italija je predložila dva kandidata - bivšeg glavnog diplomatu zaduženog za ekonomska pitanja pri misiji EU u BiH Renca Davidija i aktuelnog ambasadora na Kosovu Mikaelea Djifonija.

Austrija je, prema medijskim izveštajima, predložila Valentina Incka, austrijskog ambasdaora u Sloveniji, koji je ranije službovao u BiH.

Mediji za sada najveće šanse daju kandidatima Grčke i Velike Britanije.

Malijas je svoju diplomatsku karijeru izgradio upravo u ovom regionu, radeći kao politički direktor grčkog ministarstva spoljnih poslova za jugoistočnu Evropu. Bio je i ambasador u Tirani i Sofiji. Grčka je, uz to, uticajna članica EU, koju bi mogle podržati i SAD, ali i Rusija, smatraju poznavaoci.

I kandidat velike Britanije je diplomata sa velikim iskustvom. Džons se već u nekoliko navrata u svojoj karijeri bavio regionom i BiH.

Evropske diplomate tvrde da su, pored toga, cirkulisane biografije kandidata iz još nekih zemalja, poput Njemačke i Rumunije, dok je Slovenija u medjuvremenu demantovala nagadjanja da bi se medju kandidatima mogao naći i bivši ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel.

Kada spisak kandidata bude usaglašen, biće dostavljen visokom predstavniku EU Havijeru Solani, koji treba da iznese svoj konačni predlog Odboru EU za politiku i bezbednost.

Ime konačnog kandidata moglo bi biti objavljeno na idućem sastanku ministara spoljnih poslova, 23. februara u Briselu, a proces bi mogao biti okončan u martu, kada odluku o postavljenju usvoji Savet za implementaciju mira, koji obuhvata sve zemlje angažovane u nadgledanju mirovnog procesa u Bosni.

Dosadašnji specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, slovački diplomata koji je istovremeno obavljao i funkciju visokog predstavnika medjunarodne zajednice u BIH, podnio je ostavku prije dve nedjelje jer je imenovan za ministra spoljnih poslova u svojoj zemlji.

Članice EU su krajem prošle godine izrazile spremnost da "pojačaju" ulogu EU u BIH kako bi se prešlo od kancelarije visokog predstavnika medjunarodne zajednice na jače prisustvo EU, ali sporo napredovanje reformi u BiH bi moglo da dovede do preispitaivanja namere da se zatvori Kancelarija medjunarodne zajednice u junu, kako je bilo prvobitno planirano, ocijenio je EU Obzerver.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE