• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eufor u kući Mladićeve sestre i snahe

Pripadnici Eufora oduzeli su pet torbi sa stvarima tokom operacije pretresa objekata Milice Avram, sestre nekadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića

 Eufor u kući Mladićeve sestre i snahe Izvor: MONDO

Pripadnici Eufora izvršili su pretres kuća Milice Avram i Radinke Mladić u sarajevskim naseljima Kasindo i Vojkovići, koje su u srodstvu sa nekadašnjim komandantom VRS Ratkom Mladićem, i tom prilikom oduzeli stvari koje bi mogle biti od koristi u potrazi za odbjeglim generalom.

Portparol NATO-a Derek Čepel precizirao je za lokalne medije da je tokom operacije pretresa objekata Milice Avram, sestre nekadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića, oduzeto pet torbi sa stvarima ali nije rekao šta se nalazi u oduzetim torbama.

"Nikad ne otkrivamo šta je izuzeto od stvari, zato što bi na taj način izašli u susret pomagačima generala Ratka Mladića", rekao je Čepel.

On je potvrdio da je operacija pretresa objekata Milice Avram u Vojkovićima završena oko 11.40 časova, te da je provedena na zahtjev Haškog tribunala s ciljem pronalaska informacija koje bi mogle biti od koristi u potrazi za Mladićem.

Komšije iz Ulice Srpskih junaka u kojoj se nalazi kuća porodice Avram rekli su da je žalosno što se treći put uznemirava porodica Avram, a posebno je to traumatično iskustvo za maloljetno dijete koje živi u toj kući.

Operacija potrage za bivšim komandantom Vojske RS u Istočnom Sarajevu provedena je na zahtjev Haškog tribunala s ciljem prikupljanja informacija koje bi mogle biti korisne za njegovo pronalaženje, saopšteno je iz EUFOR-a.

Navodi se da je akcija dio šire, regionalne strategije u sklopu koje je do sada izvedeno više sličnih akcija usmjerenih protiv mogućih pripadnika mreže pomagača genarala Mladića u Srbiji, uz podršku NATO štaba u Sarajevu i MUP-a Republike Srpske.

Eufor podsjeća na ponuđenu nagradu od pet miliona dolara za bilo kakvu informaciju koja bi mogla dovesti do hapšenja generala Mladića, za šta i Srbija nudi nagradu od milion evra.

Gregorijan podržao akciju

Vršilac dužnosti visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan izrazio je punu podršku današnjoj zajedničkoj akciji EUFOR-a, NATO-a i policije Republike Srpske protiv mreže pomagača optuženika Haškog tribunala Ratka Mladića, koji još nije izveden pred lice pravde.

"Sve naše napore smo preusmjerili na mrežu pomagača Ratka Mladića u BiH, nakon što je u ljeto prošle godine uhapšen (Radovan) Karadžić. Današnja akcija je dio regionalnih napora da se bjegunac Mladić izvede pred lice pravde i da se na taj način ukloni opterećenje koje, zbog njegovog odbijanja da se preda, gasi nade milionima ljudi", rekao je Gregorijan.

On je istakao da će OHR i dalje podržavati aktivnosti koje preduzimaju međunarodni i lokalni organi vlasti na ispunjavanju ove zakonske i moralne obaveze, saopšteno je iz OHR-a.

"Obaveza ostvarivanja pune saradnje s Haškim tribunalom je na prvoj stranici Dejtonskog mirovnog sporazuma. Međunarodne i lokalne bezbjednosne institucije i agencije za provođenje zakona su odlučne u namjeri da ispune svoj mandat", dodao je Gregorijan.

Ratko Mladić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine zbog svoje uloge u ratu u Bosni i Hercegovini. U bjekstvu je od 1995. kada je Haški tribunal objavio optužnicu protiv njega.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE