• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Terorizam prijetnja BiH i regionu

Terorizam i dalje ostaje jedna od najizraženijih prijetnji stabilnosti regiona i BiH - rekao je zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić.

 Terorizam prijetnja BiH i regionu Izvor: MONDO

On je na seminaru iz oblasti bezbjednosne politike upozorio da su sve izražajnije tendencije pojedinih terorističkih grupa da svoje aktivnosti prenesu i u one zemlje u kojima takvih aktivnosti do sada nije bilo, da se povežu sa istomišljenicima i stvore uporišta, te svoje djelovanje učine netipičnim za već prepoznatljive aktivnosti.

"U tim namjerama treba posmatrati i prijeku potrebu jače povezanosti službi bezbjednosti u BiH, uključujući i graničnu, ali jaču saradnju s međunarodnim policijskim organizacijama, posebno Interpolom, i policijama pojedinih zemalja iz okruženja i šire, kako bi se preventivno djelovalo na onemogućavanju terorističkih djela u BiH ili korištenje njene teritorije za tranzit", istakao je Krešić.

On smatra da se nameće potreba jače kontrole unutar tijela koja odlučuju o viznom i režimu azila u BiH, ali i njihove dublje saradnje s tijelima i institucijama koje prate proces legalnih i ilegalnih imigracija.

"S obzirom da je terorizam najčešće povezan sa svim oblicima organizovanog kriminala, uglavnom prekograničnog, počevši od finansijskog, trgovine drogom i oružjem, preko trgovine ljudima do organizovane prostitucije, svim tim pojavnim oblicima, tijela bezbjednosti - i policijska i obavještajna - i dalje će posvećivati operativni interes", naglasio je Krešić.

On je naveo da se stanje ukupne bezbjednosti u BiH može posmatrati u dvije osnovne bezbjednosne kategorije kao što su bezbjednosno okruženje i bezbjednosni izazovi, podijeljeni u tri osnovne kategorije - globalni, regionalni i unutrašnji.

Prema Krešićevim riječima, globalni izazovi povezani su sa raznim oblicima organizovanog kriminala koji potiču trajnu socijalnu i političku nestabilnost u pojedinim državama regiona, što je praćeno opštim siromaštvom.

Krešić je kao neke od unutrašnjih izazova naveo zaostala politička i društvena neprijateljska raspoloženja, kao posljedicu rata, koja podstiču elementi koji zagovaraju razne vrste nacionalističkog ekstremizma, nepotpunu primjenu Dejtonskog sporazuma, probleme političke tranzicije, neodgovarajuće uskladišteno naoružanje i municiju, veliki broj neeksplodiranih eksplozivnih sredstava itd.

On je polaznike dvodnevnog seminara upoznao s tim da bezbjednosna politika BiH počiva na šest osnovnih načela - pravne uređenosti, nedjeljivosti bezbjednosti, sveobuhvatnosti u zaštiti vitalnih vrijednosti, miroljubivosti i partnerstva, javnosti i načelu otvorenosti za promjene.

Prema njegovom mišljenju, posebno je važno istaći načelo miroljubivosti i partnerstva, uz napomenu da je BiH čvrsto uvjerena u mogućnost rješavanja svih otvorenih pitanja političkim i pravnim sredstvima.

Krešić je naveo da BiH nema teritorijalnih pretenzija prema susjednim i drugim državama niti druge države doživljava kao neprijateljske ili kao moguću prijetnju svom teritorijalnom integritetu i suverenitetu.

On je konstatovao da je dokument "Bezbjednosna politika BiH" iz 2006. godine sada zreo za neke izmjene i dopune.

Krešić je u pauzi seminara novinarima rekao da se trenutno bezbjednosno stanje u BiH može ocijeniti zadovoljavajućim.

"Prema mojim informacijama, poslije konferencije o bezbjednosti u Minhenu, koja je održana prije nekoliko dana, zemlje zapadnog Balkana i dalje će biti predmet interesovanja međunarodne zajednice kada je u pitanju bezbjednost" - istakao je Krešić.

On je ponovio da je evidentno da je terorizam danas prvi bezbjednosi rizik na globalnom nivou.

Šef Misije OEBS-a u BiH Geri Robins rekao je da je organizovanje ovakvih seminara veoma važno za OEBS-ov koncept sveobuhvatnog pristupa bezbjednosti.

Seminar, čiji su organizatori Ministarstvo bezbjednosti BiH i Misija OEBS-a u BiH, namijenjen je predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti u BiH koji se praktično bave provođenjem bezbjednosne politike.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE