• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo apeluje da se Karadžiću ne odobri žalba

Hag traži da se odbaci žalba bivšeg predsjednika RS koji se tiče odluke tog vijeća o objelodanjivanju povjerljivog dokaznog materijala

 Tužilaštvo apeluje da se Karadžiću ne odobri žalba Izvor: MONDO

Tužilaštvo Haškog tribunala apelovalo je na sudsko vijeće da odbaci kao neosnovan zahtjev za žalbu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića koji se tiče odluke tog vijeća o objelodanjivanju povjerljivog dokaznog materijala.

U odgovoru na Karadžićev zahtjev za žalbu, Tužilastvo je upozorilo da nekadašnji lider bosanskih Srba svoj zahtjev zasniva na tvrdnjama da Tužilaštvo zadržava, odnosno krije od njega pojedine dokaze, a da te tvrdnje nije potkrepio nijednim agrumentom.

Pored toga, Karadžić nije u svom zahtjevu označio nijednu grešku u odluci sudskog vijeća čije pobijanje traži, već prosto smatra da ima pravo da se žali, jer je sud naložio Tužilaštvu objelodanjivanje materijala, ali ne i onog za koji je prethodno potrebno pribaviti pristnak "treće strane", navelo je Tužilaštvo.

Sudsko vijeće je u odluci od 15. januara preciziralo da Tužilaštvo nije dužno da obavijesti Karadžića o broju dokumenata i dokaza za čije je objelodanjivanje potreban pristanak "treće strane", sve dok taj pristanak ne pribavi, a ukazalo je i na obavezu Tužilaštva da mora da pribavi i pristanak za "objelodanjivanje same činjenice da takav materijal postoji".

Tužilaštvo je podsjetilo i na važenje pretpostavke da ono svoje dužnosti uredno izvršava, kao i da Karadžić nijednim argumentum to nije uspio da ospori.

Karadžić je 6. februara podnio molbu sudskom vijeću sa zahtjevom da mu se odobri pravo da se žali Žalbenom vijeću Haškog tribunala zbog navedene odluke, tvrdeći da će, ukoliko na vrijeme ne bude upoznat sa svim dokaznim materijalom koje posjeduje Tužilaštvo, biti povrijedjeno njegovo pravo na odbranu, kao i da će to uticati na "pravičnost i ekspeditivnost sudjenja".

Karadžić je uhapšen 21. jula 2008. u Beogradu, posle 12 godina skrivanja, a 30. jula je izručen Haškom tribunalu, koji ga teretii za genocid i niz drugih ratnih zločina na prostoru BIH. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE