• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović kritikuje zagovornike dva entiteta

Prijedlog o preuredjenju BiH u četiri federalne jedinice, umjesto sadašnja dva entiteta, nudi evropsku budućnost BiH, smatra Dragan Čović.

 Čović kritikuje zagovornike dva entiteta Izvor: MONDO


Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović optužio je zagovornike uredjenja BiH sa dva entiteta da zagovaraju nestanak Hrvata iz BiH, ocijenivši da preuredjenje zemlje u četiri federalne jedinice garantuje povezanost Hrvata u cijeloj BiH.

On je u intervjuu, koji su u utorak naveče emitovale tri lokalne hrvatske televizijske stanice u BiH, kazao da postoje snage medju Hrvatima, pa čak i u Katoličkoj crkvi, prije svih u Sarajevu, koje s političke ljevice pokušavaju da kažu da je bolja dvoentitetska dejtonska BiH nego bilo koje drugo rješenje.

"Ne želim da sprječavam bilo čije ideje, ali te političke igre su najveća podmetanja, ili kukavičije jaje", rekao je Čović.

Ostanak dvaju entiteta zagovara i dio sarajevske politike koja smatra da će Hrvati za 20 godina nestati iz BiH, rekao je Čović i dodao da dvoentitetsko uredjenje države vodi njenom raspadu.

Čović tvrdi da prijedlog o preuredjenju BiH u četiri federalne jedinice, umjesto sadašnja dva entiteta, nudi evropsku budućnost BiH.

"Napravili smo nešto racionalno s četiri jedinice. Nismo se zadržali na brojci dva, koja garantuje uništenje BiH. Ne možete s dva entiteta udovoljiti gradjanima BiH i konstitutitivnim narodima, kojih je tri u BiH", rekao je on.

Lider HDZ BiH je odbacio tvrdnje da su se potpisinici prudske i banjalučke izjave dogovorili o granicima po kojima bi se hrvatska područja u srednjoj Bosni i Posavini našla izvan većinske hrvatske federalne jedinice.

"Ne postoji nijedno rješenje koje smo razradjivali u pogledu novoga ustava koje nije sveobuhvatno udovoljilo potrebama Hrvata u Posavini, Žepču i srednjoj Bosni", naveo je Čović.

On je istakao da diskontinuitet teritorija štiti BiH, jer je onda nemoguće bilo što izdvojiti, a s druge strane omogućuje da se da se pojedine teritorije mogu naći u pojedinoj jedinici na osnovu svih kriterijuma.

"Nema ni jednog razloga da prostori gde žive Hrvati ne budu povezani takvim kvalitetnim rješenjem", rekao je Čović.

On je zajedno sa liderima SNSD Miloradom Dodikom i SDA Sulejmanom Tihićem u Banjaluci potpisao izjavu na osnovu koje BiH treba da bude sastavljena od četiri teritorijalne jedinice.

(Tanjug/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE