• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjak podmetnuo požar u džamiji

Eldin Zaklan (26) iz mjesta Višići kod Čapljine priveden je zbog sumnje da je podmetnuo požar u džamiji u ovom mjestu.

 Bošnjak podmetnuo požar u džamiji Izvor: MONDO

Ovu informaciju potvrdio je za Srnu portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Srećko Bošnjak.

On je dodao da su Zaklana kasno u srijedu priveli pripadnici čapljinske policije, a u četvrtak bi trebalo da bude predat kantonalnom Tužilaštvu Mostar na dalje postupanje.

Prema nezvaničnim saznanjima, Eldin Zaklan bio je čuvar džamije, a novac za čuvanje, navodno, uzimao je njegov stric, što bi mogao biti motiv podmetanja požara.

U požaru koji je podmetnut u noći između utorka i srijede izgorjela je pomoćna prostorija u suternu džamije, a oštećena je i fasada.

Zahvaljujući brzom reagovanju mještana, vatra nije zahvatila cijelu džamiju.

Iz Rijaseta Islamske zajednice BiH nisu željeli da komentarišu incident u selu Višići.

''Nećemo izlaziti u javnost prije nego dobijemo službene informacije iz policije i nadležnog tužilaštva'', rečeno je u Rijasetu.

Natko Bitanga, povratnik u Višiće i vijećnik u Općinskom vijeću Čapljina, izjavio je kako su mještani oko ponoći prijavili požar u džamiji.

''Prije završetka istrage teško je bilo šta reći, ali je činjenica da se to dogodilo upravo u trenutku kada su hrvatsko - bošnjački odnosi u opštini Čapljina bili u uzlaznoj putanji", rekao je Bitanga za banjalučke "Nezavisne novine".

On je dodao kako je prema prvim procjenama, šteta na džamiji procijenjena na oko 5.000 KM.

Mještani su naveli kako je ovo već četvrti napad na ovaj vjerski objekat otkako je obnovljen i svečano otvoren 2007. godine. Džamija je obnovljena sredstvima mještana koji žive u tom povratničkom naselju, te brojnim donatorima. Ukupna investicija za obnovu džamije iznosila je više od 300.000 KM.

"Dok je suviše rano da se zaključi istraga, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona izjavio je da preliminarni rezultati govore da se ne radi o nezgodi", navodi se u saopštenju iz OHR-a.

Ističu da napadi na vjerske objekte ili prijetnje stanovništvu ne mogu biti tolerisati i biće osuđeni. OHR očekuje da se takvi incidenti tretiraju na odgovarajuće hitan i ozbiljan način. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE