• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peri Džons ima najviše šansi da naslijedi Lajčaka

Novi visoki predstavnik za BiH biće, najvjerovatnije, Britanac Peri Džons, prenosi "Dojče Vele"

 Peri Džons ima najviše šansi da naslijedi Lajčaka Izvor: MONDO

Najviše šansi da na mjestu visokog predstavnika za BiH naslijedi Miroslava Lajčaka ima Britanac Peri Džs, tvrdi radio "Dojče vele", pozivajući se na nezvanične izvore.

Odluka o novom šefu OHR-a bi, prema nezvaničnim informacijama, mogla biti donesena 1. marta.

"Neke zemlje povukle su svoje kandidate jer su znale da ne mogu da dobiju bitku sa mnogo jačim kandidatima zemalja EU. Kao kandidati sa najviše šansi pominju se bivši britanski amabasador pri UN Emir Peri Džons i nekadašnji grčki ambasador u SAD Aleksandros Malas", navodi "Dojče vele".

Osim Grčke i Britanije, prema nepotvrđenim informacijama, i Austrija predlaže svog kandidata - bivšeg ambasadora u BiH Valentina Icka, a ko je italijanski kandidat u ovom trenutku se ne zna.

Politički analitičar Tanja Topić smatra da je ključno pitanje da li će uopšte doći do zatvaranja OHR-a i da će taj momenat odrediti ulogu novog visokog predstavnika.

"Prema sadašnjim nagovještajima, pretpostavlja se da, recimo, Velika Britanije još nije sklona potpunom zatvaranju OHR-a i pretvaranju u Kancelariju specijalnog predstavnika. Možda ni Savjet za implementaciju mira nije načisto da li će doći do zatvaranja ili ne. Mislim da će insistirati na postavljenim uslovima, a pošto nisu ispunjeni to će značiti produženje mandata za još godinu", rekla je Topićeva.

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević ističe da je držanje pod kontrolom dovelo BiH i njene građane do toga da tapkaju u mjestu punih 13 godina i da je krajnje vrijeme da se nešto promjeni kada je riječ o instituciji visokog predstavnika, čak i po cijenu da se to pokaže kontraproduktivnim. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE