• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska u srcu Evrope

Presjednik RS Rajko Kuzmanović otvorio je u četvrtak uveče Predstavništvo RS u Briselu pred više od 100 predstavnika institucija EU.

 Srpska u srcu Evrope Izvor: MONDO

"Ovim potvrđujemo spremnost da, u okviru naših ustavnih nadležnosti i poštujući strukturu BiH, zasnovanu na Dejtonskom sporazumu, uspostavljamo različite vidove ekonomske, kulturne, tehničke, naučne, političke i svake druge saradnje sa mnogobrojnim partnerima koji djeluju širom Evrope", rekao je Kuzmanović.

On je naveo da je RS, kao i sve druge regije koje su članice Skupštine evropskih regija, s ciljem unapređenja odnosa sa ovom asocijacijom, iskoristila pravo da u Briselu, središtu svih dešavanja od evropskog značaja, otvori svoje predstavništvo.

"Nalazimo se pred brojnim izazovima u okviru naše posvećenosti izgradnji demokratskog društva i pravne države. RS je, kao sastavni dio BiH, izabrala put evropskih i evroatlantskih integracija i asocijacija kao svoje trajno opredjeljenje", naglasio je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, najbolja potvrda ove orjentacije jeste članstvo RS u Skupštini evropskih regija - najvećoj asocijaciji regija država Evrope.

Kuzmanović je podsjetio da je RS punopravni član ove asocijacije postala 2007. godine na Generalnoj skupštini u Udinama u Italiji i da članstvo u Skupštini evropskih regija vlasti Srpske doživljavaju kao veliku čast i priznanje naporima, ali i kao veliku obavezu da nastave da se zalažu za primjenu evropskih vrijednosti i standarda u RS i BiH.

Istakao je da je nesumnjivo da je Srpska neodvojivi dio velike evropske porodice regiona i da njene vlasti, svjesne svojih posebnih identiteta i odlučne da ih očuvaju, prihvataju zajedničke vrijednosti i evropsku civilizaciju kao širi okvir unutar koga grade bolje, srećnije i pravednije društvo.

"Stalno smo doprinosili, a i dalje ćemo doprinositi stabilizaciji političkih prilika, miru i saradnji u BiH i uspostavljanju partnerskih odnosa sa drugim entitetom - Federacijom BiH i zajedničkim institucijama BiH", naglasio je Kuzmanović.

Predsjednik Kuzmanović je naveo da je potrebno još mnogo učiniti na potpunoj afirmaciji BiH kao samostalne, suverene i demokratske države koja istinski pripada njenim konstitutivnim narodima i građanima, što "iznad svega znači da se što prije ukine nedemokratski protektorat oličen u instituciji visokog predstavnika u BiH".

"Uvjereni smo da je put dijaloga i humane, ekonomske i kulturne razmjene pravi put promovisanja i izgradnje demokratskog i prosperitetnog evropskog društva. Svi vi koji zračite prosvijetljenim duhom i imate iskrene prijateljske namjere prema RS i našoj evropskoj porodici, bićete istinski dobrodošli gosti i partneri u našem predstavništvu i našoj RS i BiH", istakao je predsjednik Kuzmanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE