• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ždrale isporučen vlastima BiH

Đorđe Ždrale, osumnjičen za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera, isporučen je iz njemačkog zatvora u Vejterštatu vlastima BiH.

 Ždrale isporučen vlastima BiH Izvor: MONDO

Portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) rekao je Srni da su pripadnici Specijalne jedinice Sipe u četvrtak naveče pružili asistenciju prilikom transporta lica čiji su inicijali Ž. Đ. sa sarajevskog aerodroma do pritvorske jedinice Suda BiH.

Zbog visokog bezbjednosnog rizika nisu poznati detalji o tome gdje će Ždrale biti smješten do prvog pojavljivanja na Sudu BiH.

Đorđe Ždrale je 17. januara na osnovu interpolove potjernice raspisane po nalogu Suda BiH uhapšen na aerodromu u Frankfurtu.

Potjernica je raspisana u septembru prošle godine zbog sumnje da je Ždrale planirao i direktno učestvovao u ubistvu Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske.

U istrazi o atentatu na Mauzera otkriveno je da je Ždrale bio vozač „tojote” iz koje je prije devet godina Vlatko Mačar izrešetao Mauzera.

Prije dvije godine ovaj slučaj prepušten je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (Sipa) i Tužilaštvu BiH.

Đorđe Ždrale ima dugu kriminalnu karijeru. U septembru 1996. godine osuđen je na sedam godina zatvora zbog ubistva Miloša Batinića, a iz zatvora je izašao krajem 2001. godine kada ga je pomilovao tadašnji predsjednik RS Mirko Šarović.

Ždrale se povezuje i sa ubistvom Zorana Goluba - Čarlame prije dvije godine u Istočnom Sarajevu.

Inače, Ždrale je jedan od najpoznatijih kriminalaca Republike Srpske, a policiji je poznat po učešću u velikom broju pucnjava i incidenata čiji je bio akter.

Prvi put je osuđen u 19. godini zbog ubistva, a na njega je tri puta pokušan atentat.

Ždrale je bio optužen da je, zajedno sa Borisom Govedaricom i Miroslavom Škobom, ubio supružnike Željka i Mikicu Todorović 2004. godine na Palama, ali je na suđenju zbog nedostatka dokaza oslobođen.

U aprilu 2007. godine Ždrale je ranjen u naselju Vranješ u Istočnom Sarajevu u svom automobilu, na koji je ispaljeno više metaka iz automatskog oružja. Za taj događaj osumnjičeni su Darko Elez, Anđelko Veljančić i Slobodanka Tošić.

Zbog pripremanja međusobnog obračuna 16. novembra 2006. godine beogradska policija uhapsila je Ždrala, Vladimira Vlatka Mačara i Bojana Šljivića, s jedne, i Vladimira Pandurevića i Davora Eleza, s druge strane. Vladimir - Vlatko Mačar i Milan Vlaškić iz grupe Đorđa Ždrala poginuli su u januaru 2008. godine u eksploziji auto-bombe u centru Pala, kod autobuske stanice.

On je svojevremeno deportovan iz Hrvatske u Crnu Goru, poslije hapšenja u Splitu zbog pljačke Splitske glavne pošte 12. marta 2008. godine. Nije bio povezan sa tom pljačkom nego se do tada krio u Splitu od ubica njegovog protivnika i kuma, Darka Eleza.

Ždrale je navodno u BiH boravio do 30. januara 2008. godine kada je pobjegao poslije likvidacije njegovog saradnika Mačara u eksploziji auto-bombe na Palama. Odlučio se da napusti BiH, jer mu je dojavljeno iz policije da ubice iz Srbije spremaju njegovu likvidaciju na zahtev Darka Eleza.

Ždrale, rodom iz Lukavice i Elez, iz Sokoca, već dugo su u žestokom sukobu, a zaratili su poslije pljačke banke u Han Pijesku 2005. godine. Navodno, te godine, prilikom izbora za mis BiH na kojem je učestvovala i Slobodanka Tošić, obojica su upoznala ovu djevojku i počela da joj se udvaraju. Ona je izabrala Eleza.

Pripadnik Elezovog klana, dvadesettrogodišnji Strahinja Rašeta bio je osumnjičen da je 6. oktobra 2006. godine u Istočnom Sarajevu pokušao da ubije Đorđa Ždrala. Rašeta je tada u pucnjavi ranjen u nogu. Utvrđeno je da je vozilom kojim je pobjegao sa mjesta gdje je pokušao da ubije Ždrala upravljao Milan Mitić.

Nedavno je Rašeta poginuo u Beogradu. Naime, 27. decembra 2008. godine nastradao je postavljajući plastični eksploziv pod džip „mercedes”  tog istog Milana Mitića.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE