• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK kaznio PDP, SNSD, HDZ 1990...

CIK izrekao kazne za PDP, SNSD, Hrvatski blok BiH i HDZ 1990 zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka i Izbornog zakona BiH

 CIK kaznio PDP, SNSD, HDZ 1990... Izvor: MONDO

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH donijela je na današnjoj sjednici pet odluka o izricanju novčanih sankcija političkim strankama zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka i Izbornog zakona BiH a na osnovu izvještaja o reviziji finansijskih izvještaja za 2006. godinu.

PDP-u je izrečena novčana sankcija od 1.000 KM (500 KM - zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka, jer nije vodio evidenciju o svojim prihodima i rashodima, i 500 KM - zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka, jer nije pravilno popunio godišnji finansijski izvještaj).

Savez nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ novčano je sankcionisan sa 700 KM (200KM - zbog kršenja Zakona o finansiranju politickih stranaka, jer nije iskazao u godišnjem finansijskom izvještaju prilog, i 500 KM - zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka, jer nije pravilno popunila finansijski izvještaj)

Hrvatskom bloku BiH izrečena je novčana sankcija od 3.100 KM (100 KM - zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka jer nije prijavio prilog jednog pravnog lica, 1.000 KM - zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka i Izbornog zakona BiH, jer nije podnio finansijski izvještaj za period od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana ovjere rezultata Opštih izbora 2006. godine, i 2.000 KM - zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka, jer nije vodio računa o svojim prihodima i rashodima.

Hrvatska demokratska zajednica /HDZ/ 1990 sankcionisana je sa 500 KM zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka jer godišnji finansijski izvještaj nije dostavljen u propisanoj formi, a Hrvatska stranka prava BiH "Đapić-dr Jurišić" sa 2.500 KM zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka, jer ovaj izvještaj takođe nije dostavljen u propisanoj formi kao ni u roku.

Centralna izborna komisija BiH danas je razmatrala i Informaciju o izjavama o imovinskom stanju izabranih zvaničnika.

IZ CIK-a napominju da je Izbornim zakonom BiH propisano da je izabrani član vlasti na svim nivoima dužan da Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnese izvještaj o imovinskom stanju u roku od 30 dana nakon isteka mandata na koji je izabran, i da će se izabrani zvaničnici koji ne dostave izjavu o imovinskom stanju kazniti novčanom kaznom u iznosu od 200 KM do 3.000 KM.

U skladu sa ovim, Centralna izborna komisija BiH danas je izrekla novčane kazne (po 500 KM zbog nedostavljanja ove izjave i po 200 KM zbog nedostavljanja ove izjave u zakonom propisanom roku) za 33 odbornika iz 23 opštine u BiH kojima je istekao mandat u 2008. godini.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE