• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčko dobilo pristup Ustavnom sudu

Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog amandmana na Ustav BiH kojim je distrikt Brčko uređen kao jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH.

 Brčko dobilo pristup Ustavnom sudu Izvor: MONDO


Vijeće ministara BiH utvrdilo je u četvrtak Prijedlog amandmana na Ustav BiH kojim je distrikt Brčko uređen kao jedinica lokalne samouprave pod suverenitetom BiH i nadležnošću njenih institucija.

Regulisanje statusa Brčko distrikta jedan je od uslova za gašenje OHR-a, a usvajanje amandmana na Ustav BiH o distriktu realizacija je dijela dogovora lidera HDZ BiH, SNSD-a i SDA iz Pruda, prenose "Nezavisne novine".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špririć objasnio je kako je najveća vrijednost usvojenog amandmana omogućavanje pristupa distriktu Brčko Ustavnom sudu BiH.

"Svaki takav spor može pokrenuti većina poslanika Skupštine Brčko distrikta BiH koja uključuje najmanje jednu petinu izabranih poslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda. Usvajanjem ovog amandmana Brčko distrikt BiH inkorporira se u Ustav BiH i na taj način omogućava se zaštita Ustavnog suda BiH", rekao je Špirić.

Prema juče usvojenom amandmanu, Ustavni sud BiH nadležan je da odlučuje o bilo kojem sporu u vezi sa zaštitom utvrđenog statusa i ovlaštenja Brčko distrikta BiH koji se može javiti između jednog ili više entiteta i Brčko distrikta BiH ili između BiH i Brčko distrikta BiH po ovom ustavu i odlukama Arbitražnog tribunala.

"Brčko distrikt BiH, koji postoji pod suverenitetom BiH i spada pod nadležnost institucija BiH onako kako te nadležnosti proizlaze iz ovog ustava, čija je teritorija u zajedničkoj svojini entiteta, jedinica je lokalne samouprave s vlastitim institucijama, zakonima i propisima i s ovlaštenjima i statusom konačno propisanim odlukama Arbitražnog tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog", piše u usvojenom amandmanu na Ustav BiH.

Špirić je naglasio da su ministri Stranke za BiH glasali protiv usvajanja ovog amandmana. On očekuje da će ovaj amandman vrlo brzo biti usvojen u parlamentu BiH.

Iako je bilo najavljeno, Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici nije formiralo komisiju za popis državne imovine čija je podjela takođe uslov za gašenje OHR-a.

Predsjedavajući Nikola Špirić objasnio je da je usvajanje odluka o formiranju ove komisije prolongirano na zahtjev OHR-a.

"Ne znam šta je sporno za OHR. Ne znam ni šta su dogovorili lideri tri stranke kada je u pitanju državna imovina. Od mene se traži da formiram komisiju, a ne znam niti šta bi trebalo da bude predmet popisa, nemamo zakona niti znam šta su se dogovorili stranački lideri. Teško je donositi odluku o nečemu o čemu nemate nikakav pisani trag", rekao je Špirić.

Ministri u Vijeću ministara izglasali su juče sastav Tima BiH za naredni sastanak Tima za monitoring reformi u BiH koji, uz bh. predstavnike, čine i članovi Evropske komisije.

Na čelu ovog tima bit će Vojin Mijatović, savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za evropske integracije.

 "Radi se o tehničkom poslu i u Brisel šaljem najbolju osobu koja najbolje može uraditi taj posao. Ne postoje odluke ili sredstava koja su blokirana zbog neusvajanja odluka u Vijeću ministara BiH", rekao je Nikola Špirić.

Vijeće ministara BiH odbacilo je informaciju o zahtjevu ministra sigurnosti Tarika Sadovića za dostavljanje podataka zaposlenih u Ministarstvu sigurnosti BiH o njihovom posjedovanju dvojnog ili višestrukog državljanstva.

"Većinom glasova zaključili smo da od Agencije za zaštitu ličnih podataka zatražimo mišljenje o zakonitosti traženja ovih podataka. Zaključeno je i da ministar sigurnosti stavi van snage svoj zahtjev upućen državnim službenicima i zaposlenicima od kojih je tražio podatke o posjedovanju dvojnih državljanstava", kazao je Špirić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE