• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska u Briselu: Novi korak ka EU

Premijer RS Milorad Dodik smatra da je otvaranje Predstavništva RS u Briselu dobar korak ka daljoj afirmaciji legitimnih interesa RS.

 Srpska u Briselu: Novi korak ka EU Izvor: MONDO

Predstavnici institucija EU, misija, evropskih regionalnih predstavništava i poslovne zajednice iz više evropskih zemalja ocijenili su da je izuzetno važno i pozitivno što je Republika Srpska (RS) otvorila Predstavništvo u Briselu, javio je dopisnik Srne.

Predstavnik Udruženja evropskih privrednih komora Nikol Martinali, koja je prisustvovala svečanom otvaranju Predstavništva RS u Briselu, izjavila je Srni da je postojanje ovakve regionalne kancelarije uvertira za članstvo u EU.

Visoki funkcioner Evropske komisije Tanija Fridriks rekla je Srni da bi željela da otvaranje Predstavništva RS u Briselu predstavlja "regionalnu inicijativu", jer EU želi da komunicira ne samo sa državama, već i sa regijama, gradovima i privrednim predstavništvima.

Šef Kancelarije njemačke pokrajine Šlezvig-Holštajn u Briselu Torsten Augustin uvjeren je da će Predstavništvo RS igrati značajnu ulogu, jer predstavlja relativno veliku regiju.

"RS ovim pokazuje volju i ambiciju da se predstavi na način na koji u Briselu najviše vole vidjeti, a to je saradnja", rekao je Augustin Srni.

Šef Kancelarije grada Stokholma u Briselu Tomas Fris Komst rekao je Srni da je Švedska izuzetno otvorena i zainteresovana za saradnju sa zemljama zapadnog Balkana, jer jako mnogo državljana iz zemalja ovog regiona živi u Švedskoj.

Šef Kancelarije Hrvatske privredne komore u Briselu Dragica Martinović rekla je Srni da će otvaranje Predstavništva RS u Briselu svima biti od koristi, ističući da je Brisel otvoren za region zapadnog Balkan.

Ona je istakla da ima puno prilika za prikupljanje važnih informacija, ali najviše od svega za međusobno povezivanje i stvaranje veza, poznanstava i kontakata.

Šef Predstavništva RS u Briselu Mario Đuragić rekao je da je osnivanje ovog predstavništva trajalo dva mjeseca i da je proteklo bez ikakvih problema.

"Prošli smo isti put kao i više od 200 regionalnih predstavnštava koji već postoje u Briselu. Trebalo je popuniti dokumentaciju i ispoštovati zadatu proceduru šgo je teklo bez ikakvih problema", rekao je Đuragić.

Premijer RS Milorad Dodik smatra da je otvaranje Predstavništva RS u Briselu dobar korak ka daljoj afirmaciji legitimnih interesa RS.

Dodik je u telefonskoj izjavi Srni iz Brisela rekao da će otvaranje ovog predstavništva za Srpsku značiti mnogo i predstavljati dodatnu snagu za njene institucije i za razumijevanje RS u mnogim međunarodnim institucijama i kod kreatora politike u EU.

On je rekao da RS podržava evropski put i da nema ništa loše u tome što Srpska želi da zauzme svoje mjesto na tom putu.

"Startovali smo veoma uspješno. Preduzeli smo već niz akcija važnih za RS, a kao članica Skupštine evropskih regija ovdje u Briselu legitimno imamo mogućnost da svoje interese predstavimo na pravi način", rekao je Dodik.

Istakao je da Predstavništvo RS u Briselu, čije otvaranje je predviđeno ranije Programom rada Vlade, ima daleko veći kapacitet nego samo saradnju sa Skupštinom evropskih regija, te da obuhvata i saradnju i praćenje rada u okviru raznih evropskih institucija od interesa za RS.

Premijer RS rekao je da je u Briselu, uprkos velikoj opstrukciji iz Sarajeva, na svečanom otvaranju bio znatan broj zvaničnika iz različitih institucija, predstavnika Evropske komisije, i istakao da je prezentacija bila uspješna, te prihvaćena i shvaćena na pravi način.

''Ovo je dobar korak ka daljoj afirmaciji naših legitimnih interesa u okviru EU", naglasio je Dodik.

Naveo je da je sljedeći zadatak da u Briselu bude kupljen prostor za smještaj predstavnika Srpske koji bi trebalo, ne samo da rade u pogledu daljih integracija, nego i da se edukuju kako bi bolje razumjeli evropsku praksu i evropske uslove i propise

"Mi se orijentišemo na tu vrstu priče, a oni koji misle da mi to pravo nemamo neka to dokazuju kome hoće", istakao je Dodik u izjavi Srni iz Brisela.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić
izjavio je da očekuje da Predstavništvo RS u Briselu uspostavi komunikaciju u središtu evropske politike i da, u svim budućim izazovima, omogući lakši put prema EU.

Radojičić je izrazio očekivanje da će Predstavništvo naći dobre puteve do dobrih projekata i saradnje sa drugim regijama i teritorijalnim jedinicama.

"Očekujemo da nam omogući lakši put prema EU u svemu onomo što nas tek čeka kao izazov, u korištenju pretpristupnih fondova, ali i u problemima sa zakonodavstvom i institucionalnim prilagođavanjem", rekao je Radojičić sinoć u telefonskoj izjavi Srni iz Brisela, dodavši da to rade i predstavništva drugih regija u Briselu kojih ima više od 200.

On je naglasio da je Brisel čvorište evropske politike, da se tu nalaze evropska komisija i parlament i niz ostalih institucija, ogroman broj regionalnih predstavništava drugih zemalja, te velika evropska birokratija kroz koju prolaze razni projekti, fondovi, sredstva, ali i odluke za BiH i RS.

Presjednik RS Rajko Kuzmanović otvorio je u četvrtak uveče Predstavništvo RS u Briselu pred više od 100 predstavnika institucija EU.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE