• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kudela: BiH ne treba OHR

Ambasador Češke u BiH Jirži Kudela izjavio je da se poglavlje postojanja OHR-a u BiH mora zatvoriti.

 Kudela: BiH ne treba OHR Izvor: MONDO

Ipak, dodaje, to se neće desiti bez ispunjavanja svih uslova koje je postavio Savjet za implementaciju mira (PIK).

Kudela je za "Press RS" istakao da BiH ne može da ima kancelariju visokog predstavnika i da ide putem evroatlantskih integracija, te poručio domaćim političarima da sami moraju da pronađu kompromisna rješenja i da od novog visokog predstavnika ne očekuju da rješava probleme umjesto njih.

Govoreći šta može da se očekuje od budućeg mandata specijalnog predstavnika EU, Kudela je napomenuo da nije riječ ni o kakvoj čvrstoj ruci, već o pomoći i asistenciji BiH, na način na koji su to činila dvojica prethodnih visokih i specijalnih predstavnika EU.

Češki ambasador u BiH kaže da je zapadni Balkan odavno prioritet spoljne politike njegove zemlje, te da je sada, kao predsjedavajuća EU, u prilici da konkretnije pomogne zemljama u regionu.

"Radimo i na liberalizaciji viznog režima za BiH i uskoro treba očekivati dolazak stručnjaka iz Češke i drugih zemalja EU da pomognu u ispunjavanju uslova iz mape puta. Ovo je važna godina za cijeli region i jako nam je stalo da je Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH iskoriste za što brži napredak prema EU", poručio je Kudela u intervjuu za ovaj list

Pozdravio je prudski sporazum, istakavši da nije dobro što taj sporazum pojedini političari unaprijed odbacuju.

"Još željno čekamo konkretnu realizaciju tog dogovora", istakao je Kudela.

Odgovarajući na pitanje zašto se zapadne diplomate često žale na javne istupe ovdašnjih političara, Kudela je rekao da političari iz oba entiteta treba da isključe retoriku koja podstiče neosnovane strahove građana, istakavši da zahtjevi za jačanje institucija BiH nisu usmjereni ka ukidanju entiteta.

"Želio bih da upozorim na stavove političara iz RS koji pričaju o državnosti tog entiteta. Takva priča samo šteti RS i umanjuje šanse da se ugasi OHR jer kod onih koji o tome odlučuju potvrđuje pretpostavke o nestabilnosti BiH", naveo je Kudela.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE