• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić u petak ponovo u sudnici

Haški sud nastavlja s radom. U sudnici će se ove nedjelje naći Karadžić, hrvatski generali, ali i bivši zvaničnici Herceg - Bosne

 Karadžić u petak ponovo u sudnici  Izvor: MONDO

U Haškom tribunalu će u petak, 20. februara, biti održana statusna konferencija u postupku protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, na kojoj će biti razmotren napredak u pripremama za početak suđenja.

Sudsko vijeće tek treba da donese odluku po zahtjevu Tužilaštva za izmjenu optužnice, koja Karadžića u 11 tačaka tereti za genocid, kršenja zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovječnosti u BiH od 1992. do 1995. godine.

Prema Prijedlogu za izmjenu optužnice, koji je predat u septembru prošle godine, Karadžić se, osim za genocid u Srebrenici u ljeto 1995. godine, tereti i za genocid u deset opština BiH od 31. marta do 31. decembra 1992. godine.

Prijedlog izmjenjene optužnice takođe sadrži 11 tačaka, s tim da su dvije tačke iz stare optužnice izostavljene, a dvije nove dodate. Za razliku od takozvane operativne optužnice, "baza zločina" je u Prijedlogu za izmjenu smanjena sa 41 na 27 opština u BiH.

Tužilaštvo je odustalo od optužbe za hotimično lišavanje života kao tešku povredu Ženevskih konvencija, kako ne bi moralo da dokazuje međunarodni karakter sukoba u BiH.

Nakon odluke o prekidu suđenja predsjedniku Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, prošle srijede, bilo je najavljeno da će naredne sedmice biti saslušan jedan od preostalih svjedoka optužbe, ali nastavak glavnog pretresa ne nalazi se u zvaničnom rasporedu Tribunala.

Šešelj je optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini od 1991. do 1993. godine. Suđenje je prekinuto do daljeg, na zahtjev Tužilaštva, koje je navelo da je, zbog prijetnji svjedocima, "ugrožen integritet postupka".

Protiv Šešelja je podignuta i optužnica za nepoštovanje suda. Izjašnjavanje o ovoj optužnici tek treba da bude zakazano, nakod što je sekretarijat Tribunala imenovao kanadskog advokata Brusa Mekferlejna za "tužioca-prijatelja suda" u ovom predmetu.

U prekidu je i suđenje u predmetu protiv Milana i Sredoja Lukića, a sudsko vijeće je naložilo da se proces nastavi u srijedu, 25. februara. Sudsko vijeće je ocjenilo da je "postalo neophodno da se, u interesu postupka, suđenje privremeno suspenduje na dvije nedjelje".

Očekuje se da odbrana Milana Lukića završi svoj dokazni postupak 10. marta, odnosno dvije nedjelje kasnije nego što je ranije bilo naloženo. Milana i Sredoja Lukića optužnica tereti za ubistva i mučenja bošnjačkih civila u Višegradu 1992. godine.

Za sutra je najavljen nastavak suđenja bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji se tereti za finansijsku, kadrovsku i logističku podršku srpskim snagama, čime je navodno značajno doprinijeo zločinima počinjenim u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu, od avgusta 1993. do novembra 1995. godine.

Najavljen je i nastavak suđenja bivšem načelniku Resora javne bezbjednosti i pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlastimiru Đorđeviću, koji se tereti za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine.

U ponedjeljak će biti nastavljeno suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine nad Srbima u toku i poslije operacije "Oluja" 1995. godine.

Odbrana Gotovine nastaviće sa unakrsnim ispitivanjem svjedoka optužbe, bivšeg predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora Žarka Puhovskog.

Odlukom sudskog vijeća, Tužilaštvo bi trebalo da završi svoj dokazni postupak u ovom predmetu u prvoj nedjelji marta.

Suđenje sedmorici visokih oficira policije i Vojske Republike Srpske optuženima za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine biće nastavljeno svjedočenjem jednog od optuženih, nekadašnjeg komandanta Zvorničke brigade VRS Vinka Pandurevića.

U toku sedmice biće nastavljeno suđenje bivšim visokim zvaničnicima Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, koji se terete za zločine nad nehrvatskim stranovništvom.

U ovom procesu sa izvođenjem dokaza nastavlja odbrana bivšeg ministra odbrane "Herceg-Bosne" Brune Stojića. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE