• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vrijeme za decentralizovanu BiH"

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže da vrijeme radi za decentralizovanu, a ne centralizovanu BiH.

 "Vrijeme za decentralizovanu BiH" Izvor: MONDO

Komentarišući stav Stranke demokratske akcije (SDA) da su izjave predsjednika Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika o uređenju BiH kao saveza federalnih država "avanturizam opasnih namjera sa nesagledivim posljedicama i neozbiljno i neutemeljeno političko lamentiranje", Vasić je rekao da SDA treba da se "uhvati" realnosti, a ne iluzija.

"Da je BiH mogla da bude država iz njihovih snova, bila bi u Dejtonu stvorena jedinstvena, centralizovana i unitarizovana, a ne sa dvije sastavljene državotvorne jedinice - Republikom Srpskom i Federacijom BiH. Neka ne zaborave da je FBiH trebala biti u konfederaciji sa Hrvatskom", rekao je Vasić.

On je dodao da nikakav povratak u nazad nije moguć, a da je moguć samo odlazak u naprijed u funkcionalnu zajednicu, koja bi, kako je naveo, koliko toliko sačuvala BiH u sadašnjim međunarodnim granicama.

"RS je brana protiv avanturizma u BiH. Ako bi ukinuli entitete, to bi tek bila unutaristička avantura u kojoj bi jedan narod vladao nad Srbima i Hrvatima i po mogućnosti ih što prije preveo u nacionalne manjine, kako bi u parlamentu BiH imali na pravo na dva ili tri poslanika i ništa više", rekao je Vasić.

On je ponovio da BiH može da postoji samo na dejtonskom principu i dejtonskim temeljima.

"Treba da se zamisle dobro oni kojima je stalo do BiH u sadašnjim okvirima da li da diraju RS ili ne diraju", poručio je Vasić.

Komentarišući stav Srpske demokratske stranke (SDS) da lider SNSD-a Milorad Dodik ugrožava Dejtonski mirovni sporazum izjavom da će na narednom sastanku trojice lidera u Mostaru tražiti da BiH bude definisana kao savez federalnih država, od kojih bi jedna bila RS, Vasić je rekao da ta stranka ima najmanje kredibiliteta da priča o poziciji RS u BiH, pošto je Srpsku, kako je naveo, dovela do same provalije i nestanka.

Vasić je rekao da "nikakav koncept SDS-a nema nikakvu tržišnu političku vrijednost".

On je nazvao smiješnim poziv SDS-a predsjedniku RS Rajku Kuzmanoviću da za svoju platformu za reformu Ustava BiH uzme u obzir stavove ove stranke iznesene u "Deklaraciji o odbacivanju sporazuma Dodik - Tihić - Čović o napuštanju dejtonskog dvoentitetskog uređenja BiH i formiranju četiri teritorijalne jedinice".

"Smiješno je pozivaju predsjednika RS na koncepcije utemeljene na njihovim stavovima. Oni su imali predsjednike Republike i predjednike Vlada, i narodu lagali da imaju državu, pa su je opet ostavili ogoljenu, pred propašću", rekao je Vasić.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE