• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Puljić: BiH napraviti po mjeri čovjeka

BiH treba napraviti po mjeri čovjeka, a ne prema principu jedan čovjek jedan glas, smatra nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

 Puljić: BiH napraviti po mjeri čovjeka Izvor: MONDO

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je da BiH treba napraviti po mjeri čovjeka, a ne prema principu koji neki zagovaraju - jedan čovjek jedan glas, jer to kod drugih odmah stvara strah.

Puljić smatra da visoki predstavnik još treba da ostane u BiH, mada bi on, kako je rekao, lično volio da nije takav slučaj.

"Volio bih da BiH ne treba visoki predstavnik. Teško onom kome drugi kroji kapu, jer će mu biti ili pretijesna ili preširoka", naglasio je Puljić.

Gostujući u programu televizije OBN, Puljić je rekao da mu je tokom posjete SAD "veoma zasmetalo" što u Ambasadi BiH u Vašingtonu nema ni jednog Hrvata.

On je, kako je rekao, bio ražalošćen činjenicom da predstavnici američke administracije imaju podatke o izbjeglim Srbima, Bošnjacima, Romima, a Hrvata uopšte nema.

"Pitam se šta radi naša diplomatija kada tadašnji predstavnik administracije SAD Rozmari di Karlo nema takve podatke", rekao je Puljić.

On je ukazao na činjenicu da je u Sarajevu 1991. godine bilo oko 65.000 katolika, dok ih je prema podacima kojim sada raspolaže, krajem 2007. godine, bilo oko 13.500.

Puljić je rekao da nikad nije uspio da razumije temelje Kreševske deklaracije u kojoj, kako je rekao, papir lijepo kaže neke stvari.

"Pročitao sam deklaraciju i, koliko je razumijem, mogu se postaviti mnoga načela, ali je pitanje koliko je to provodivo bez druge dvije strane", ocijenio je Puljić.

Govoreći o sporazumu lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA iz Pruda, Puljić je rekao da su lider HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto najavili da će ga posjetiti i da će mu "objasniti šta znači taj dogovor".

On je ocijenio da treba ispoštovati određene mudrosti i dogovor postići na jednakim načelima, prema kojima bi BiH bila država sva tri konstitutivna naroda i svih građana koji u njoj žive i da su svi jednaki pred zakonom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE