• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepotrebna saglasnost MIP BiH

Prilikom otvaranja predstavištva RS u Briselu nije zahtijevana bilo kakva saglasnost državnih organa BiH.

 Nepotrebna saglasnost MIP BiH Izvor: MONDO

Predstavištvo Republike Srpske (RS) u Briselu ispunilo je sve registracione procedure predviđene propisima Regije Brisel, koja pri tom nije zahtijevala bilo kakvu saglasnost Ministarstva inostranih poslova (MIP) ili bilo kojeg drugog organa BiH, izjavila je Srni Željka Cvijanović, savjetnik predsjednika Vlade RS za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama.

Cvijanovićeva je u pisanoj izjavi Srni naglasila da je Regija Brisel izdala odobrenje, odnosno sertifikat Predstavništvu i radnu dozvolu šefu Predstavništva RS.

"Prilikom ispunjavanja ove procedure traženo je da bude dostavljena odgovarajuća dokumentacija entitetskog organa vlasti koji uspostavlja predstavništvo, pri čemu nije zahtijevana bilo kakva saglasnost ili odobrenje MIP-a ili bilo kojeg drugog državnog organa BiH", objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da rad predstavništva ili kancelarije, koje u inostranstvu uspostavljaju nivoi vlasti niži od državnog, nisu dio diplomatsko-konzularne mreže i njihov rad nije u nadležnosti ministarstava inostranih poslova, što je slučaj i sa predstavništvima RS u odnosu na MIP BiH.

Komentarišući izjavu šefa diplomatije BiH Svena Alkalaja da je prilikom otvaranja Predstavništva RS u Briselu, kako je rekao, zaobiđena procedura predviđena Ustavom i zakonima BiH, Cvijanovićeva je odgovorila da ne vjeruje da će Regija Brisel mijenjati svoja pravila i tradiciju samo zato što se to ne sviđa pojedinim političkim predstavnicima u BiH.

"Ne vjerujem da će Regija Brisel, koja je danas dom skoro 300 predstavništava uspostavljenih od nivoa vlasti nižih od državnog kao što su entiteti, pokrajine, kantoni, regije ili čak lokalne, odnosno opštinske vlasti, a uz njih i asocijacije gradova i opština, poslovni subjekti i slično, mijenjati svoja pravila i tradiciju samo zato što se to ne sviđa pojedinim političkim predstavnicima u BiH", istakla je Cvijanovićeva.

MIP BiH nema ništa sa predstavništvom RS u Briselu

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je Srni da Predstavništvo Republike Srpske (RS) u Briselu nema aposultno nikakve veze sa Ministarstvom inostranih poslova (MIP) BiH i da je za to ministarstvo potpuno irelevantno da li Predstavništvo postoji ili ne.

Komentarišući izjavu ministra inostranih poslova BiH Svena Alkalaja da Predstavništvo RS u Briselu zvanično ne postoji za MIP BiH, jer je prilikom njegovog otvaranja, kako je naveo, zaobiđena procedura predviđena Ustavom i zakonima BiH, Babićeva je rekla MIP nema ništa sa procedurom otvaranja Predstavništva RS.

"Procedura je trebalo da bude ispoštovana prema Briselu i ako Brisel smatra da je sva procedura ispoštovana, svaka izjava Alkalaja o nepoštivanju procedure je stvarno smiješna", naglasila je Babićeva.

Komentarišući Alkalajevu izjavu za "Dnevni avaz" da joj je najmanje pet puta nudio da razgovaraju i da je teško uklopiti njegova putovanja i njene, kako je rekao, rijetke dolaske na posao, Babićeva je rekla da komunikacije nema, jer to ona ne želi, s obzirom da ni jedan dogovor nije ispoštovan.

"Dvije godine sam pokušavala da komuniciramo i usmeno i pismeno, ali je on to odbijao i više ne želim s njim da komuniciram. Svaka komumikacija sa njim je gubljene vremena, jer ni jedan dogovor nije ispoštovan", zaključila je Babićeva.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE