• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jović: Razmotriti Dodikov prijedlog

Ne bi bilo ništa neobično da BiH bude savez država sastavljena od federalnih država, smatra član predsjedništva HDZ-a BiH Ivo Miro Jović.

 Jović: Razmotriti Dodikov prijedlog Izvor: MONDO

Član predsjedništva HDZ-a BiH Ivo Miro Jović smatra da ne bi bilo ništa neobično da BiH bude savez država sastavljena od federalnih država, kako je predložio premijer Republike Srpske (RS) i lider SNSD-a Milorad Dodik, jer je takvih država puno u Evropi, ali da dogovor o tome treba da postignu trojica lidera.

On smatra da Dodikov prijedlog ne treba odbaciti bez promišljanja, analize i studioznog pristupa, već da ga treba sagledati sa svih aspekata.

"Ne bi bilo ništa neobično da BiH bude savez, jer danas u Evropi imate zemalja gdje su ljudi jednonacionalni, pa čak nisu ni religijski i kulturološki podijeljeni", rekao je Jović i naveo primjere Holandije, Austrije, Švajcarske, koja je konfederalna država sa 28 kantona i Njemačke, unutar koje postoje i slobodni gradovi kao što su Hamburg, Berlin i Bremen, te spojenih država kao što su Baden i Vinterberg.

On je rekao da će biti onako kako se dogovore predstavnici tri naroda u BiH, jer su takva rješenja, kako je naveo, pravedna, pravična i imaju svoju budućnost.

"HDZ BiH, kao vodeća stranka Hrvata, predstavlja i želju svih Hrvata da od BiH napravimo zemlju gdje će i Hrvati biti ravnopravni sa druga dva naroda, bez obzira šta to značilo. Ovakva kakva je, BiH je ponižavajuća za Hrvate. Sva tri predstavnika u Mostar će doći sa listama želja, a da bi se to konkretizovalo moraju se sagledati sva tri prijedloga", rekao je Jović za "Fokus" u izdanju od ponedjeljka.

On je dodao da će prijedlog HDZ-a BiH u Mostaru biti, kako je naveo, po religioznom geslu - ne čini drugome ono što ne želiš da drugi čine tebi.

Predsjednik Nevladine organizacije "Kroacija libertas" Leo Pločkinić smatra da prijedlog lidera SNSD-a Milorada Dodika dugoročno može spasiti državu BiH od njenog samouništenja.

"Pozitivan primjer saveznih država sastavljenih od federalnih država bile bi Belgija, Njemačka, Švajcarska, Italija, SAD, pa zašto onda i BiH ne bi slijedila primjer jedne moderne, demokratske i savremeno orijentisane države", zapitao je Pločkinić.

(MONDO, foto "Fokus")

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE