• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD: Nova rezolucija o BiH

U proceduru Predstavničkog doma Američkog kongresa uvrštena je rezolucija kojom se ukazuje na neophodnost ustavnih reformi u BiH.

 SAD: Nova rezolucija o BiH Izvor: MONDO

U ovoj rezoluciji, koja je u petak uvrštena u kongresnu proceduru, navodi se da bi SAD trebale da odrede Posebnog izaslanika za Balkan koji bi u saradnji sa EU i političkim vođama u BiH radio na provođenju reformi svih nivoa vlasti i društva, objavljeno je na sajtu američkog Kongresa.

U rezoluciji se navodi da je neophodno da BiH djeluje u pravcu stvaranja efikasne države sposobne da ispunjava domaće i međunarodne obaveze sa funkcionalnim institucijama, uključujući "državnu Vladu, sposobnu da provodi samoodržive reforme, te zahtjeve EU i NATO-a".

"Bilo koji dogovor oko ustavnih reformi bi trebao unaprijediti principe demokratije i tolerancije, ispraviti odredbe koje nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, uključiti javno mnjenje u ovaj proces, te biti dosljedan unutar ciljeva za članstvom u EU", navodi se u rezoluciji.

U rezoluciji se ističe da Kancelarija visokog predstavnika ne bi trebalo da bude zatvorena sve dok Savjet za implementaciju mira ne potvrdi da je BiH u potpunosti ispunila pet uslova i dva principa.

"SAD bi trebale usko sarađivati sa EU i podržati tranziciju OHR-a u Kancelariju posebnog predstavnika EU osiguravajući mu pri tome ovlaštenja i mehanizme za djelotvoran rad nakon zatvaranja OHR-a", navodi se u rezoluciji.

Rezolucija, čiji su sponzori grupa američkih kongresmena, uskoro bi se trebala naći na raspravi na Komitetu za spoljnu politiku, a potom i u redovnoj proceduri.

Sponzori rezolucije su kongresmen Berman Hauard, predsjedavajući Komiteta za spoljnu politiku američkog Kongresa, kongresmen Alsi Hastings, predsjedavajući Helsinškog komiteta za ljudska prava, kongresmeni Ras Karnahan i Kristofer Smit, kopredsjedavajući Kluba prijatelja BiH u Američkom kongresu, te kongresmeni Robert Veksler, Džef Fortenberu, Elion Endžel, Mark Kirk i Erl Pomeroj.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE