• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mafija prijeti Ždralu?

Najtraženiji kriminalac iz BiH Đorđe Ždrale pod neviđenim je mjerama bezbjednosti zbog bojazni da će mafija pokušati da ga likvidira, piše "Press RS".

 Mafija prijeti Ždralu? Izvor: MONDO

Đorđe Ždrale (33), jedan od najtraženijih bosanskih kriminalaca, koji je po Interpolovoj potjernici zbog umiješanosti u ubistvo Ljubiše Savića Mauzera uhapšen u Njemačkoj, sproveden je u subotu veče, uz neviđene mjere bezbjednosti, u pritvorsku jedinicu Suda BiH!

Kako saznaje "Press RS", Ždrale će u pritvorskoj jedinici Suda BiH ostati do daljeg, jer policija ima informacije da bi svaki pokušaj njegovog transporta mogao da bude izuzetno rizičan po njegovu bezbjednost!

Ždrale je u pratnji četiri njemačka policajca redovnim letom iz Frankfurta oko 21 čas doputovao na sarajevski aerodrom, gdje su ga, uz ogromne mjere obezbjeđenja, dočekali pripadnici Granične policije BiH. Prema pouzdanim informacijama "Pressa RS", sa njim su doputovali i njegov otac Ilija, koji je, znajući za datum ekstradicije, nekoliko dana ranije otputovao u Frankfurt, te jedan njegov rođak koji živi u Njemačkoj i koji ga je gotovo svakodnevno posjećivao u ekstradicionom pritvoru, u kome se nalazio od 17. januara.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je za isti list da je Ždrale sproveden u Sud BiH. Međutim, nije mogao da precizira da li će on tu i ostati i kada će biti saslušan o optužbi za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera.

"Taj predmet ima oznaku 'strogo poverljivo' i spada u takozvane crvene fajlove, o kojima niko nema dozvolu da govori. Osumnjičenom je već određen jednomjesečni pritvor, ali zbog njegove bezbjednosti, ne možemo da otkrivamo da li će on ostati u pritvoru Suda BiH ili će biti prebačen u neki drugi zatvor u BiH", ističe Grubešić.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić potvrdio je "Pressu RS" da su njegovi policajci dočekali Ždrala i da su ga, nakon uobičajene procedure, predali Sudskoj policiji.

"Đorđe Ždrale je u pratnji njemačke policije oko 21 čas doputovao na sarajevski aerodrom. Preuzela ga je Granična policija BiH, koja ga je na aerodromu zadržala nekih dvadesetak minuta. Čim su obavljene sve formalnosti, predat je u nadležnost sarajevske Sudske policije. Ždrale je potom u pratnji pripadnika Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) oko 21.30 časova sproveden u pritvorsku jedinicu Suda BiH, čime je završena njegova ekstradicija", kazao je Dumančić.

Izvor "Pressa RS" kaže da je Ždralovo izručenje bilo pomno isplanirano i držano u strogoj tajnosti, kako bi se zaštitila njegova bezbjednost. Poznato je da je Ždrale BiH napustio zbog prijetnji smrću koje su mu uputili kriminalni gangovi iz RS. Policija odavno raspolaže informacijom da se na njega sprema atentat, a opasnost mu, navodno, preti sa više strana. Zbog toga su, prilikom njegovog dolaska na sarajevski aerodrom, ali i sada, kada je smješten u pritvorskoj jedinici Suda BiH, primijenjene posebne mjere bezbjednosti.

"Tako je za novinare napravljen lažni konvoj policijskih automobila, koji je poslužio kao mamac. Mnogi su se upecali i umjesto da uslikaju Ždrala, vidjeli su kako na kraju balade iz svih tih silnih automobila izlaze samo policajci. Ždrale je prevezen posebnim automobilom i sve je ostalo van domašaja javnosti", kaže sagovornik lista.

On napominje da su mjere obezbjeđenja sasvim opravdane, jer šefu jednog od kriminalnih gangova prijeti opasnost ponajviše od njegovog kuma Darka Eleza, sa kojim je već tri godine u žestokom sukobu. Međusobna netrpeljivost ove dvojice dovela je do većeg broja likvidacija na području Istočnog Sarajeva, a žrtve su uglavnom bili ljudi bliski kriminalnom miljeu.

"Ne treba zaboraviti da je Ždrale potencijalno neugodni svjedok za pojedine paljanske moćnike i bivše vlastodršce za koje je obavljao prljave poslove, a vjeruje se da je jedini preživjeli učesnik atentata na Ljubišu Savića Mauzera", kaže izvor lista.

Ždrale je u januaru prošle godine napustio BiH i otišao na Tajland. U septembru je za njim raspisana međunarodna potjernica zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Ljubiše Savića Mauzera. Godinu dana uspijevao je da izbjegne hapšenje i pretpostavlja se da je za to vrijeme boravio na nekoliko kontinenata. Prije dva mjeseca lociran je u Turskoj i od tada je pod budnim okom policije. Uhapšen je 17. januara na aerodromu u Frankfurtu, prilikom čekiranja karte na letu za Hongkong.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE