• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"BiH podijeliti na četiri-pet regija"

Sulejman Tihić, lider SDA smatra da federalizacija nije opcija za BiH, nego uredjenje na osnovu ekonomskih kriterijuma.

 "BiH podijeliti na četiri-pet regija" Izvor: MONDO

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić rekao je da je organizacija BiH na osnovu četiri, ili još bolje pet teritorijalnih jedinica zasnovanih na ekonomskim i drugim kriterijima, realna opcija ustavnih promjena za razliku od federalizacije BiH, koja uopšte nije opcija.

Komentarišući izjavu lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika da BiH treba da bude savez federalnih država, Tihić je naveo da ta izjava ima za cilj da popravi Dodikov uzdrmani položaj u javnosti RS do čega je došlo poslije razgovora u Banjaluci, kada su se lideri tri stranke dogovorili da BiH bude sastavljena od četiri teritorijalne jedinice.

"Dodik je svjestan, kao i šira javnost, da to o čemu govori nema smisla i uporišta, kao ni ranije izjave o referendumu ili izjave o jednostranom ukidanju RS", rekao je Tihić sarajevskim medijima.

Tihić je istakao da je prošlo vrijeme podjela i da je došlo vrijeme integracija, ulaska BiH u Evropsku uniju i NATO.

"BiH je mala država da bi se mogla dalje dijeliti i zato je snažno integrisana BiH interes svih njenih gradjana. Smatram da su četiri ili još bolje pet jedinica plus Brčko i uz uredjenje Sarajeva na osnovu predratnih deset opština realna mogućnost", smatra predsjednik SDA.

Govoreći o predstojećem sastanku u Mostaru, gdje će se 23. februara sastai lideri SNSD, SDA i HDZ, Tihić je naveo da će zahtijevati da se ukine ili reducira enitetsko glasanje, jer je, kako je naveo, ono prepreka efikasnijem radu zakonodavnih institucija Parlamenta BiH.

Upozorio je da takav Dodikov pristup pokazuje da se premijer RS "vraća nacionalističkoj retorici, vjerovatno zbog poljuljane političke pozicije".

"Uvjeren sam da ustavne promene treba nastaviti u fazama i sada uraditi ono što je neophono prije parlamentarnih izbora 2010. godine. Prvo treba završiti uskladjivanje Ustava sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima, ukloniti diskriminatorske odredbe, jer je to važno za izbor Predsjedništva i Doma naroda", kazao je Tihić.

Poslije toga, prema njegovim riječima, dolazi pitanje funkcionalnosti institucija, broj članova Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

Tihić još smatra da bi bilo dobro prije izbora utvrditi i nadležnosti drugih nivoa vlasti, pa tek poslije izbora razgovarati o teritorijalnoj organizaciji.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE