• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuper podržao "prudsku trojku"

"EU treba BiH kao funkcionalnu državu koja može brzo donositi odluke, jer samo kao takva može biti partner EU."

 Kuper podržao "prudsku trojku" Izvor: MONDO

Generalni direktor Generalnog sekretarijata Savjeta EU za spoljne i političke poslove Robert Kuper rekao je u Sarajevu da lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDA Sulejman Tihić i HDZ-a BiH Dragan Čović rade zajedno za budućnost BiH i čestitao im na dogovorima postignutim u Prudu i Banjaluci.

"Sa nestrpljenjem očekujemo dalji razvoj događaja u okviru prudskog procesa. Osim rezultata koji se postižu, bitna je i dinamika u ovom procesu za koju možemo reći da je postala pozitivna", rekao je Kuper novinarima nakon sastanka u Sarajevu sa Dodikom, Tihićem i Čovićem.

Kuper je istakao da EU treba BiH kao funkcionalnu državu koja može brzo donositi odluke, jer samo kao takva može biti partner EU.

Prema njegovim riječima, EU nije spremna učiniti kompromise u osnovnim vrijednostima, ali jeste kod pitanja koja se tiču funkcionisanja države.

"EU je spremna da pomogne, ali vi ćete ovdje stvoriti budućnost", istakao je Kuper.

Dodik je rekao da je trojici lidera prenesena poruka da su procesi evropskih približavanja apsolutno u vlasništvu lidera u BiH i da je tom pravcu potrebno učiniti nekoliko stvari koje će BiH bitno ubrzati na tom evropskom putu.

"Mi u RS hoćemo da u procesu kreiranja politika u BiH prema evropskim intitucijama budemo uključeni u taj proces, a ne da se samo smatra da treba da budemo provodioci onoga što je neko dogovorio", naglasio je Dodik.

Navodeći da ustavne promjene nisu uslov za dalje evropsko približavanje BiH i zatvaranje OHR-a, Dodik je istakao da je veoma važno da OHR bude zatvoren da bi BiH mogla da bude članica Savjeta bezbjednosti UN.

"Tražio sam da BiH u regionalnom smislu ne ostane iza drugih zemalja na evropskom putu. To ne bi bilo pravično. BiH je napravila niz pomaka i potrebno je da nam EU pruži uslove koje možemo da brzo ispunimo i vrati nam povjerenje u proces evropskih integracija na način da što prije dođemo do bezviznog režima za građane BiH, jer je to najbolji način približavanja Evrope nama" - naglasio je Dodik.

Čović je rekao da su napravljeni kompromisi koji tek trebaju da daju sadržajnije i prepoznatljivije mogućnosti za BiH.

"Ovo što radimo - traženje kompromisa i dogovora - nema alternativu" - naglasio je Čović.

Prema njegovom mišljenju, bez promjene Ustava BiH nema zatvaranje OHR-a i evropske perspektive.

Najavio je da sljedeći sastanak trojice lidera u Mostaru neće biti održan u ponedjeljak, 23. februara, kako je ranije bilo najavljeno, nego u subotu, 21. februara.

Tihić je naveo da se, kada je riječ o ustavnoj reformi u BiH, treba kretati u okviru realnog, a realno je da Ustav bude usaglašen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama.

Prema njegovom mišljenju, realno bi bilo da prva faza ustavnih reformi, koje se tiču izbornog sistema, bude završena što prije kako bi naredni izbori 2010. godine bili održani u skladu sa novim ustavnim rješenjima.

"Ustavne promjene su neophodne i zatvaranje OHR-a, da institucije BiH mogu da funkcionišu bez OHR-a",  rekao je Tihić.

On je istakao da vjeruje da dogovori koje postignu sve parlamentarne stranke imaju daleko veću vrijednost od bilo kakvih drugih nametnutih rješenja.

Sva trojica lidera pozvala su sve u BiH da se priključe ovom njihovom projektu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE