• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Himna BiH konačno dobila tekst!

Članovi Komisije za izbor teksta himne predstavili su prijedlog teksta himne BiH, autora Dušana Šestića i Benjamina Isovića

 Himna BiH konačno dobila tekst! Izvor: MONDO

Prema riječima predsjedavajućeg Komisije i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Hilma Neimarlije, put do izbora i utvrđivanja prijedloga teksta himne nije bio ni lak ni jednostavan.

Pohvalivši angažman svih članova Komisije koju su uz predstavnika Parlamentarne skupštine BiH činili i književnici i jedan muzikolog, Neimarlija je na konferenciji za novinare objasnio da je pri izboru vođeno računa o političkom sadržaju tekstova, ali i estetskim kriterijumima.

"Uspjeh je, jer je prijedlog teksta himne koji će preko Savjeta ministara biti upućen Parlamentarnoj skupštini zajednički prijedlog svih članova komisije", istakao je Neimarlija.

Književnik i član Komisije Mile Stojić rekao je da je prijedlog teksta rezultat kompromisa i da je akcenat stavljen na ljepote BiH, uz uvažavanje svih sadržaja bitnih za BiH.

"Nijedna himna nije velika umjetnost", zaključio je Stojić i izrazio nadu da će ovaj prijedlog teksta prihvatiti svi građani BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Slavko Jovičić rekao je da na početku rada komisije nije gajio optimizam da će između 339 pristiglih tekstova biti moguće odabrati onaj u kome se mogu prepoznati svi konstitutivni narodi, ali da se kompromisom i velikim trudom svih članova došlo do rješenja.

Prema njegovim riječima, u Komisiji je vođena tolerantna, konstruktivna i ljudska rasprava, a političari su ljudima iz struke prepustili glavnu riječ.

Član Komisije i muzikolog Dragica Panić-Kašanski otpjevala je prijedlog teksta himne koji predstavlja kombinaciju dva najbolja teksta čiji su autori Šestić i Isović.

Banjalučki kompozitor Dušan Šestić, autor je muzike himne koju je BiH dobila prije 11 godina, istakao je da je za njega ovo velika profesionalna satisfakcija.

"Ako mlade generacije prihvate ovu himnu kao svoju, biću lično veoma srećan", rekao je Šestić.

Koautori prijedloga teksta himne podijeliće nagradu od 30.000 KM.

Komisiju su činili predstavnici Parlamentarne skupštine BiH Adem Huskić, Slavko Jovičić, Martin Raguž, Hilmo Neimarlija, Branko Zrno i Drago Ljubičić, predstavnici Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH Abdulah Sidran i Mile Stojić, predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Ranko Risojević i Predrag Bjelošević, te Dragica Panić-Kašanski kao predstavnik Brčko Distrikta BiH.

PRIJEDLOG TEKSTA HIMNE BiH


Ti si svjetlost duše
Vječne vatre plam
Majko naša zemljo Bosno
Tebi pripadam

Divno plavo nebo
Hercegovine
U srcu su tvoje rijeke
Tvoje planine

Ponosna i slavna
Krajina predaka
Živjećeš u srcu našem
Dov'jeka

Pokoljenja tvoja
Kazuju jedno:
Mi idemo u budućnost
Zajedno

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE